Palliatief geld herverdeeld zonder pijnbestrijding

De Vlaamse minister van Welzijn, Inge Vervotte (CD&V), verhoogt de subsidies voor de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen met 25.000 euro. Tegelijk schrapt ze de subsidies van 25.000 euro voor de hogescholen die opleidingen in de palliatieve zorg organiseerden.
De Federatie krijgt voortaan 100.000 euro subsidie. De 25.000 euro extra moeten dienen om ,,het aspect vorming verder uit te bouwen'', meldde de minister aan de Federatie.

Waarom bouwt ze de subsidies aan de hogescholen na zeven jaar af? We deden dit om die dimensie vorming te ontwikkelen, luidt het bij welzijn, want het verpleegonderwijs gaf daaraan niet genoeg aandacht en had ook niet meteen de deskundigen voorhanden. Vandaag moeten hogescholen dat in hun reguliere opleidingen opgenomen hebben en als er extra opleidingen nodig zijn, moet het departement onderwijs daarin zijn rol maar opnemen. Wij zijn er niet om het onderwijs stelselmatig te subsidiëren, het departement Economie betaalt ook niet voor de vakken bedrijfsbeheer.

Bij de hogescholen luidt men een andere klok. Zij wensen wel extra geld van welzijn hiervoor. Ze bepleiten dat zelfs met grote woorden. Een woordvoerder van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen beschuldigde Welzijn zelfs ,,euthanasie te plegen op de opleiding palliatieve zorg''.

Meteen werd het woord euthanasie nogmaals totaal verkeerd gebruikt, want euthanasie kan, volgens de definitie die aangeleerd wordt in de palliatieve opleidingen, alleen gebeuren op vraag van de betrokkene
16 feb 2006
meer over
zie ook rubriek