Navelstrengbloed levert nieuw type stamcellen

Onderzoekers van het Stamcelinstituut van de universiteit van Minnesota, de partner van het Stamcelinstituut Leuven, hebben in menselijk navelstrengbloed een nieuwe groep cellen ontdekt met eigenschappen van primitieve stamcellen. Ze bereikten bemoedigende resultaten in proeven met ratten met een hersenletsel na een beroerte. Ze vermoeden dat de cellen op langere termijn een behandeling kunnen opleveren om hersenweefsel te herstellen na een beroerte.
In navelstrengbloed zitten zogenoemde hematopoëtische (bloedvormende) stamcellen. Dergelijke cellen kunnen alleen cellen produceren die in het bloed zitten. De onderzoekers hebben echter een kleine hoeveelheid navelstrengbloedcellen gevonden met eigenschappen van primitievere stamcellen. Die kunnen uitgroeien tot meer soorten cellen, zoals hersencellen. De stamcellen werden ingeplant bij ratten met een beroerte, een letsel dat zich kan voordoen als bloedklonters hersenbloedvaten blokkeren of wanneer bloedvaten scheuren. Na transplantatie blijkt het hersenletsel bij de ratten aanzienlijk kleiner te worden en kunnen ze hun poten weer gebruiken. Sommige van de getransplanteerde stamcellen ontwikkelen zich tot 'neuronachtige' cellen die typisch zijn voor de hersenen. Bovendien zorgen ze er voor een onverwachte reorganisatie van zenuwvezels. 'Dat kan verklaren waarom de ratten weer beter functioneerden', zegt Walter Low, een neurochirurg van het Stamcelinstituut van de University of Minnesota. 'We weten nu beter hoe stamcellen hersenfuncties kunnen herstellen na een letsel.'

In 2002 toonden vorsers van Minnesota, onder wie Walter Low en de Vlaamse onderzoekster Catherine Verfaillie, al aan dat bepaalde stamcellen uit beenmerg herstellend werken bij ratten na een beroerte. De stamcellen bleken zich te hebben ontwikkeld tot de belangrijkste types hersencellen. De resultaten van het recentste onderzoek staan in het vakblad Stem Cells and Development.
15 feb 2006
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek