Insuline kan vele mensenlevens redden op intensieve zorgen

Het toedienen van insuline om de bloedsuikerwaarden normaal te houden kan wereldwijd duizenden levens redden van patiënten op de afdelingen intensieve zorg. Deze behandeling is bovendien veel goedkoper dan de gangbare en voorkomt nieuwe complicaties. Dat blijkt uit onderzoek aan de K.U.Leuven waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in The New England Journal of Medicine.
Patiënten op intensieve zorg hebben net als diabetespatiënten een verhoogde bloedsuikerspiegel. De voorbije decennia werd die verhoogde waarde beschouwd als een gunstige reactie. Het lichaam zou de suiker aanmaken als extra brandstof voor de hersenen en het afweersysteem. Uit onderzoek van professor Greet Van den Berghe van de afdeling intensieve geneeskunde aan de KULeuven blijkt echter het tegendeel.

2001
Patiënten hebben duidelijk meer kans om te overleven als men er met insuline voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, maar op zijn normale waarde blijft. In 2001 toonde Van den Berghe dat al aan voor de afdeling heelkundige intensieve zorg, waar de sterfte hierdoor met bijna de helft daalde. De vaststelling wordt nu bevestigd voor de afdeling medisch intensieve zorg, waar ernstig zieke patiënten met een heel hoge kans op overlijden verzorgd worden. Ook daar lag de sterftegraad een vijfde lager na een insulinebehandeling.

Protocol
De Leuvense onderzoeksgroep werkte voor de afdelingen heelkundige intensieve zorg een protocol uit voor strikte bloedsuikercontrole. Wereldwijd wordt dit protocol in deze afdelingen toegepast. Als gevolg van de nieuwe onderzoeksresultaten zal de techniek wellicht ook navolging vinden in afdelingen voor medische intensieve zorg.
07 feb 2006
meer over
zie ook rubriek