Vroedvrouwen moeten meer zelf kunnen doen

,,Je staat voortdurend dicht bij de moeder. Daardoor kun je de situatie beter inschatten'', zegt Arlette Jacobs, een van de vroedvrouwen die door de plannen van minister Demotte zelfstandiger zouden kunnen werken.
'EIGENLIJK kunnen en mogen wij een bevalling helemaal alleen doen'', zegt Arlette Jacobs (46), vrouw' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>vroedvrouw in het Mechelse ziekenhuis Sint-Maarten. Het plan van de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), is voor haar dan ook een logische keuze.

Demotte heeft een wetsontwerp klaar om de vroedvrouwen meer zelf te laten doen, in de plaats van artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen. Hij stelt voor dat zij onder meer pijnstillers en andere medicatie mogen voorschrijven. Ook zouden ze zelf een epidurale verdoving kunnen toedienen (zie hiernaast). In ruil daarvoor moet de opleiding vier jaar duren. Nu kun je al na een driejarige professionele bachelorsopleiding vroedvrouw worden. Ook stelt Demotte voor dat vroedvrouwen zich voortdurend bijscholen - wie dat niet doet, dreigt zelfs de beroepstitel te verliezen.

,,Bijscholing is geen overbodige luxe'', reageert Arlette Jacobs. ,,De technieken evolueren razendsnel. Het is belangrijk om bij te blijven. Er is bijvoorbeeld al een groot verschil tussen mij en mijn jongere collega's. Die hebben allemaal leren hechten. Dat was in onze tijd nog niet het geval. Ik zou dat ook willen leren.'' Volgens haar draagt een vroedvrouw steeds meer verantwoordelijkheid, en moet je dus zeker een degelijke bagage hebben. ,,als er niets aan de hand is, doet een vroedvrouw een bevalling alleen. Een arts moet wel van tevoren de risico's zoveel mogelijk uitsluiten.''

Dat is ook Demottes uitgangspunt. ,,Vroedvrouwen nemen meer autonoom de zorg voor moeder en kind op zich'', schrijft hij in zijn voorstel. ,,Door de medische vooruitgang lopen vrouwen minder medische risico's bij een bevalling. Er komen extra technische handelingen bij. Die kunnen de vroedvrouwen doen, maar zonder hun traditionele taken te verminderen.''

artsen hoeven zich daardoor niet bedreigd te voelen. Dat zegt Bernard Spitz, afdelingshoofd verloskunde van het Leuvense universitaire ziekenhuis. ,,Deze evolutie is al langer aan de gang. Het takenpakket van vroedvrouwen wordt steeds uitgebreider en de opleiding wordt professioneler'', zegt hij. ,,Het uitgangspunt is dat iedere zwangere vrouw de beste zorgen moet krijgen. Er is voor de rest nog genoeg werk voor de gynaecologen. Dit is een verrijking.''

Demotte overlegt zijn plannen verder met zijn collega's in de regering. Met het Vlaamse onderwijs heeft hij voorlopig nog geen overleg gepleegd. Bij de hogescholen leeft er nochtans veel wantrouwen tegenover zijn voorstel. Zij moeten hun opleidingen vroedkunde met minstens een jaar verlengen.

Nu bieden ze namelijk een driejarige, praktijkgerichte opleiding aan. als de plannen van Demotte werkelijkheid worden, dan zou het logisch zijn daar een mastersopleiding van te maken. Het nadeel is dat die een theoretische opleiding moet worden. Een andere uitweg is de uitbreiding via een bijkomende professionele bachelorsopleiding.

De minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), zal Demotte daarover aanspreken.
02 feb 2006
meer over
zie ook rubriek