Ziekenhuisinfecties geregistreerd

De Vlaamse minister van Volksgezondheid, Inge Vervotte (CD&V), is met de Vlaamse ziekenhuizen overeengekomen dat ziekenhuisinfecties verplicht geregistreerd worden.
,,Zo'n verplichte registratie is noodzakelijk om de verspreiding van de ziekenhuisbacterie terug te dringen'', zegt Vervotte.

Vorige week kondigde de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS) aan dat hij een registratie zou instellen. Maar sinds het decreet van 17 oktober 2003 is niet hij maar de Vlaamse minister van Gezondheidszorg, Inge Vervotte, bevoegd en verantwoordelijk voor de kwaliteitsnormen en de kwaliteitscontrole in de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen.

Vervotte wil de strijd tegen de ziekenhuisbacterie daarin onderbrengen.

Ziekenhuizen moeten systematisch gegevens verzamelen over de ziekenhuisinfecties en die ter beschikking stellen van de overheid, met respect voor de privacy van de patiŽnten.

Dit zal gecontroleerd worden.

Veel ziekenhuizen voeren zelf al acties om ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Tijdens verder overleg tussen de Vlaamse overheid en de ziekenhuizen op 9 februari, wordt een concreet voorstel voor die registratie- en inspectieprocedures voorgelegd.

De maatregelen komen er naar aanleiding van een Panorama-uitzending waaruit nogmaals bleek dat ziekenhuisinfecties veel meer voorkomen dan algemeen wordt aangenomen en dat ze dramatische proporties aannemen.
01 feb 2006
meer over
zie ook rubriek