Forensische psychiaters betogen tegen besparingsplannen Onkelinx

Ruim een honderdtal mensen uit de Vlaamse forensische psychiatrie voerden gisteren actie voor het kabinet van minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), in Brussel. Het gaat om actievoerders van de vakbonden ACOD, ACV Openbare Diensten, BBTK en LBC. Ze protesteren tegen de besparingen die de overheid oplegt aan de drie Vlaamse projecten voor forensische psychiatrie. Die zullen volgens hen leiden tot het ontslag van meer dan vijftig medewerkers.
De drie Vlaamse projecten lopen in psychiatrische instellingen in Bierbeek, Rekem en Zelzate. Daarbij worden zowat honderd geesteszieken, die ernstige misdaden hebben gepleegd, niet langer geïnterneerd in gewone gevangenissen, maar krijgen ze opvang en therapie.

'Dit is nog steeds onvoldoende om te voldoen aan de reële noden', luidt het bij de vakbonden. Volgens schattingen zitten er in Vlaanderen een vijfhonderdtal geïnterneerden in gewone gevangenissen.

Overleg met het kabinet-onkelinx leverde gisteren geen vooruitgang op. 'Het ziet er zeer slecht uit', reageert Didier Martens van de liberale vakbond LBC. 'Justitie blijft bij de besparingen of suggereert aan te kloppen bij Volksgezondheid en dus Rudy Demotte, ook een PS-minister nota bene. Het lijkt erop alsof ze de materie als een hete aardappel willen doorschuiven, terwijl wij net een globale visie vragen. We gaan nu met de andere vakbonden overleggen en beslissen waarschijnlijk deze week over een mogelijke staking', stelt Martens.
31 jan 2006
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek