Gouverneur spreekt zich niet uit over thuisbevallingen

De CD&V-fractie van Lommel is niet blij met het antwoord van gouverneur Steve Stevaert op hun klacht tegen de premie voor thuisbevallingen die het gemeentebestuur wil uitreiken. Lommel wil alle vrouwen die thuis bevallen een premie van 125 euro geven. de CD&V'ers stuurden een brief naar de gouverneur met hun klachten.
Maar in zijn antwoord zegt gouverneur Stevaert dat de inhoudelijke discussie ,,buiten het kader van de werking lokale besturen'' valt. Over de grond van de zaak spreekt hij zich niet uit.

,,Stevaert houdt zich op de vlakte'', zegt de CD&V-fractieleider, Jan Bouly. ,,Bedoelt de gouverneur dat hij niet bevoegd is om tussen te komen of bedoelt hij dat de stad niet bevoegd was in deze materie? Duidelijk is het niet. Met zo'n standpunt kan hij nog alle kanten uit.''

De CD&V-fractie vindt het onaanvaardbaar dat het stadsbestuur de premie voor thuisbevallingen onder het mom van een amendement in de maag splitst van de gemeenteraadsleden. De gemeenteraadsleden kregen vooraf geen informatie over het voorstel, en konden er achteraf niet over discussiėren.

De partij is nu vast van plan om de kwestie opnieuw aan te kaarten bij de minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Marino Keulen (VLD), zegt fractieleider Bouly.

Het stadsbestuur van Lommel wou met een eenmalige premie van 125 euro aanstaande ouders een extra duwtje in de rug geven. De premie zou enkel gelden als ze thuis in Lommel zouden bevallen.
31 jan 2006
meer over
zie ook rubriek