Belgische vrouw slikt steeds minder de pil

Het pilgebruik van de Belgische vrouw daalde van 69 procent in 1997 naar 60 procent in 2004. Dat blijkt uit cijfers in de net verschenen Gezondheidsenquête, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). De pil blijft bij zes op de tien vrouwen het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, maar is op zijn retour. Drie vierde van de seksueel actieve vrouwen tussen 15 en 49 maakt gebruik van anticonceptie.
Het spiraaltje wint aan populariteit: 9 procent van de vrouwen gebruikte het in 1997, in 2004 steeg dat tot 13 procent. Ook barrièremethodes (het condoom, het diafragma) worden vaker gebruikt: van 6 naar 8 procent. Andere alternatieve anticonceptiemiddelen die vrouwen in 2004 gebruikten zijn een pleister of vaginale ring (2,1 procent) en een staafje of prikpil (0,8 procent).

Opvallend is dat hoger opgeleide vrouwen daarbij het voortouw nemen. 57 procent van de hoogopgeleiden neemt de pil, bij de laagopgeleiden is dat 74 procent. Het spiraaltje en de barrièremethode zijn populairder bij hoogopgeleide vrouwen (15 en 10 procent) dan bij laagopgeleide (6 en 4,2 procent) "Hier zijn twee verklaringen voor", legt Katrien Vermeire van Sensoa uit. "Laagopgeleide vrouwen zijn mogelijk slechter geïnformeerd over nieuwe anticonceptiemiddelen. Ook speelt de toekomstplan van de vrouw mee: een hoogopgeleide vrouw die niet meteen kinderen wil zal kiezen voor een duurzamere methode als het spiraaltje, terwijl een laagopgeleide vrouw die aan kinderen denkt kiest voor een methode waar ze op elk moment mee kan stoppen: de pil."

Alternatieve anticonceptie slaat aan bij twee groepen vrouwen, zegt dokter Hilde Elebaut, arts-seksuologe aan het caw Artevelde. "Het gaat zowel om jonge vrouwen die voor de eerste keer met anticonceptie beginnen als om vrouwen die na een tijdje de pil moe zijn en iets anders willen proberen." Bij jonge vrouwen geeft het makkelijk gebruik van alternatieve anticonceptie vaak de doorslag, meent dr. Elebaut. "Aan de pil moet je elke dag denken, de pleister moet je maar één keer per week vervangen, en de ring maar één keer per maand."

Bij vrouwen die al jaren de pil nemen, zijn er verschillende redenen om over te schakelen. "Het kan om pilmoeheid gaan, maar ook negatieve berichten of ervaringen met de pil kunnen ervoor zorgen dat vrouwen een alternatief zoeken. Bij deze groep is ook het hormonenspiraaltje populair, vooral omwille van het groter menstrueel comfort: de maandstonden worden lichter en minder pijnlijk, of verdwijnen zelfs bij 20 procent van de vrouwen. Ook gebruiksgemak kan een reden zijn om voor alternatieven te kiezen: het spiraaltje kan vijf jaar blijven zitten."
31 jan 2006
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek