Demotte belooft uitvoering sociaal akkoord non-profit

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), garandeert de uitvoering van het sociaal akkoord met de openbare non-profitsector. Dat was gisteren te horen na protestacties van de vakbonden. Voor eind februari publiceert Demotte de uitvoeringsbesluiten die het akkoord van maart vorig jaar op gang moeten brengen.
Zowat 4.000 vakbondsmilitanten trokken gisteren naar het kabinet van minister Demotte. De vakbonden hadden slechts 2.000 betogers verwacht. 'De massale opkomst illustreert dat het ongenoegen in de openbare non- profitsector zeer groot is', zei Mil Luyten, federaal secretaris bij het ACOD-Lokale en Regionale Besturen. In veel ziekenhuizen en rusthuizen schakelde het personeel ook over op zondagsdienst.

De vakbonden voerden actie om de uitvoering te eisen van het akkoord dat de regering en de bonden in maart van vorig jaar sloten. Toen maakten ze afspraken over de financiering van maatregelen om de arbeidsdruk in de non-profitsector te verzachten. De meeste van die maatregelen zouden beginnen in de loop van 2005. Maar daar kwam niets van terecht.

'De minister gaf in een gesprek toe dat hij zich had mispakt aan de begroting van het akkoord', zei Kristien Van der Gucht, nationaal secretaris van ACV-Openbare Diensten. 'Het uitstel kwam er onder meer omdat de maatregelen meer geld kosten dan verwacht.' Dat heeft Demotte inmiddels rechtgezet: hij verhoogde het budget.

Luyten reageerde scherp op de argumenten van Demotte. 'Dat hij de zaken heeft onderschat, is flauwekul', zegt de ACOD'er. 'als je een politiek akkoord tekent, moet je dat ook kunnen waarmaken. Er was bijvoorbeeld de afspraak dat arbeiders in de non-profitsector na vijf jaar dienst een bediendenstatuut zouden krijgen. Nu blijkt dat dat moeilijk te realiseren is.'

Vergadering
Demotte zei na het onderhoud met de vakbonden dat de koninklijke besluiten en uitvoeringsbesluiten voor eind februari klaar zijn. Hij beloofde ook binnen de twee weken een vergadering te beleggen met de vakbonden. Die moeten tegen dan een lijst hebben gemaakt met de problemen die er nog zijn. De vakbonden overleggen vanaf volgende week over die lijst.

De vakbonden nemen voorlopig een afwachtende houding aan. 'We hebben een duidelijk signaal gegeven van het ongenoegen bij onze achterban', klinkt het. Het is nu aan minister Demotte zijn beloftes waar te maken. Is er eind februari nog geen vooruitgang geboekt in het dossier, dan sluiten de vakbonden hardere acties niet uit. EZ
27 jan 2006
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek