Demotte sust betogers ziekenhuizen

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), beloofde gisteren aan de betogers van de openbare ziekenhuizen dat hij zijn beloften van een jaar geleden zal houden.
Bijna 4.000 werknemers van de openbare ziekenhuizen en rusthuizen waren met hun vakbonden afgezakt naar Brussel. Aan de beveiligde zone werden ze tegengehouden door Friese ruiters en agenten.

Een jaar geleden kregen zij de belofte van de minister dat zij de voordelen zouden krijgen die de werknemers van de privé-ziekenhuizen eerder al kregen via een cao. Om de een of andere reden kunnen openbare en privé-ziekenhuizen in ons land nog altijd niet onder dezelfde cao vallen, hoewel de meeste medewerkers van de openbare ziekenhuizen een privé-arbeidscontract hebben (contractueel).

Voor de openbare ziekenhuizen moet de minister nog een reeks besluiten uitvaardigen vooraleer de ziekenhuizen die voordelen mogen toekennen. Zijn besluit over bijkomende aanwervingen moest er al zijn in oktober, dat over een bijkomende premie in november, dat over werktijdvoordelen voor 45-plussers in januari.

De minister zei dat de besluiten ,,spoedig'' zullen tot stand komen en dat ze met terugwerkende kracht zullen ingaan. Hij zei ook dat er nu geld genoeg voor voorzien is in de begroting 2006 (96 in plaats van maar 79 miljoen euro).

De patiënten voelden weinig van de actie. In de meeste ziekenhuizen werd gewoon gewerkt. In enkele ziekenhuizen werd op halve kracht gewerkt, zoals op een zondag.
27 jan 2006
meer over
zie ook rubriek