SP.A en VB zeggen neen tegen overname Dodoensziekenhuis

MECHELEN - Een van de vele punten waar de gemeenteraad zich donderdag zal over buigen is het principeakkoord over de overname van het Dodoensziekenhuis. SP.A is van mening dat er niet voldoende garanties zijn voor het personeel en de algemene basisgezondheidszorg. Daarnaast vrezen zij, net zoals het VB, voor enorme kosten.
,,Een fusie tussen het AZ Sint-Maarten en Dodoens lijkt ons een veel beter idee", stelt Caroline Gennez SP.A-lijsttrekker in de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,Op die manier zijn de stad en het ocmw gelijkwaardige partners met de vzw EmmaŁs en kunnen we betaalbare basisgezondheidszorg blijven verzekeren, wat volgens ons wel een verantwoordelijkheid van de stad en zeker het ocmw is."

Het geplande megaziekenhuis is volgen SP.A niet nodig. ,,Door de herbestemming van de gronden en de nieuwe aanbouw is het een plan op lange termijn en ondertussen riskeer je van Dodoens en de twee huidige campussen van Sint-Maarten nieuwe stadskankers te maken. Het is ook perfect mogelijk het Dodoens met nog eens 250 extra bedden uit te rusten. Dat bespaart weer heel wat geld."

De overname van het personeel baart hen eveneens zorgen. ,,Er is enkel garantie dat de actieve werkkrachten overgenomen worden, dus langdurig zieken, mensen met loopbaanonderbreking of zwangerschapsverlof vallen uit de boot. De artsen moeten vrijwillig ontslag nemen voor zij een nieuwe overeenkomst met EmmaŁs kunnen sluiten. als zij dit weigeren en beginnen procederen kan het de stad ook weer miljoenen kosten."

Ook het VB staat niet achter het voorstel. ,,Enig rekenwerk maakt al snel duidelijk dat het de Mechelse belastingbetaler bijna 50 miljoen euro zal kosten ten voordele van de VUB en Caritas", stelt VB-senator Frank Creyelman.
25 jan 2006
meer over
zie ook rubriek