Informatievergadering over cadmiumvervuiling

De gemeente Neerpelt houdt op 8 februari een vergadering over de cadmiumvervuiling in de Kempen. De inwoners van Neerpelt krijgen er onder meer een antwoord op de vraag hoe schadelijk het is in de buurt van het zinkverwerkende bedrijf Umicore te wonen.
Een studie door de universiteiten van Leuven en Louvain-la-Neuve toonde enkele weken geleden aan dat de inwoners van de streek rond Umicore vier keer meer kans op longkanker hebben doordat het gebied zwaar vervuild is met cadmium. Dat zou het geval zijn in de gemeenten Overpelt, Lommel en Balen. Het onderzoek dateert van de periode 1985-1989. De burgemeester van Lommel, Louis Vanvelthoven (SP.A), drong in dat verband al aan op een nieuw onderzoek.

Neerpelt was vorige week, samen met andere gemeenten, vertegenwoordigd op de overlegvergadering over de cadmiumvervuiling in Brussel. De gemeente is van mening dat ze met de vervuiling te maken heeft door de overheersende westenwind.

De infovergadering voor de inwoners van Neerpelt vindt plaats in de 'Patio' van het gemeentehuis en begint om 20 uur. Het panel is samengesteld uit de schepen van Leefmilieu, Jan Maas (CD&V), de medisch deskundige Mart Verlaeck, een vertegenwoordiger van de gezondheidsinspectie, van OVAM, van Aminal en van Umicore. De aanwezigheid van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) is nog niet bevestigd, zegt Raf Drieskens (CD&V), de burgemeester van Neerpelt.
25 jan 2006
meer over
zie ook rubriek