Proefproject in AZ Maria Middelares bekroond

SINT-NIKLAAS - De Verpleegprijs Juliette Van der Schueren viel dit jaar te beurt aan AZ Maria Middelares uit Sint-Niklaas. Kurt Boeykens oogstte waardering met zijn proefproject tegen ondervoeding bij patiënten. De prijs wordt als bijzonder prestigieus bestempeld.
De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2001 en wil onderzoek- en kwaliteitsprojecten, zowel binnen als buiten het UZ Leuven, een ruggensteun geven. Van der Schueren was van 1970 tot '85 directrice verpleging en leverde destijds haar bijdrage aan de verdere professionalisering van de verpleegkunde. In totaal waren er dit jaar 45 deelnemende projecten.

Uiteindelijk hield men 13 projecten over en aan het einde van een congres werd de winnaar bekend gemaakt. Het pilootproject Malnutritie Risicoscreening van AZ Maria Middelares uit Sint-Niklaas haalde het.

Ondervoede patiënten
,,ondervoeding is een wijd verspreid probleem. Patiënten lijden geen honger, maar verbruiken bepaalde voedingsstoffen in hogere mate en hebben er dan een tijdelijk tekort aan'', luidt de verklaring. ,,Het project wil de aandacht van verpleegkundigen voor dit pijnpunt verhogen. Ze worden aangespoord een actievere rol te spelen in de bestrijding van dit probleem. Zowel de zorgverstrekker aan het bed van de patiënt als het management zijn bij het project betrokken.''
19 jan 2006
meer over
zie ook rubriek