AZ Vesalius Tongeren raadt noodoproepen met gsm af

Het Algemeen Ziekenhuis Vesalius in Tongeren raadt bewoners van de Vlaams-Waalse grensregio af om voor een noodoproep hun mobiele telefoontoestel te gebruiken. De kans dat ze bij de noodcentrale van Luik terechtkomen is te groot.
DE preventieambtenaar van Riemst, Hubert Herelitska, belde de afgelopen dagen via de netwerken van de gsm-operatoren Proximus, Base en Mobistar van op 22 verschillende plaatsen in de mergelgemeente naar de noodnummers 100 en 112.

Bij Base was er geen vuiltje aan de lucht; alle oproepen kwamen terecht waar ze moesten zijn, in het Vesaliusziekenhuis in Tongeren.

Bij Proximus lagen de zaken anders. Op drie verschillende plaatsen, in de deelgemeenten Zichen, Zussen en Kanne kreeg Herelitska de Waalse hulpdiensten aan de lijn. Bij Mobistar liep het helemaal mis. Zes oproepen, vanuit Zichen, Zussen, Kanne en ook in Bolder belanden aan de Waalse zijde van de taalgrens.

De directe aanleiding voor het onderzoek is een noodoproep in december. Toen belandde een jonge vrouw uit Riemst in een coma omdat de noodoproep in Luik niet begrepen werd en het lang duurde vooraleer ze geholpen kon worden.

,,Het gaat in totaal toch om ongeveer 3.500 bewoners die een reële kans hebben om bij de verkeerde nooddienst terecht te komen, en dat zijn er veel te veel'', zegt Herelitska. Wat de Riemstse preventieambtenaar vooral jammer vindt is dat de Franstalige operatoren niet in staat waren om hem in het Nederlands verder te helpen.

,,Ik weet dat het niet verplicht is om in Wallonië Nederlands te spreken, maar dit vind ik in het jaar 2006 toch wat droevig'', zegt Herelitska.

Jan Peumans, de burgemeester van Riemst (N-VA), heeft alvast te kennen gegeven dat hij alles in het werk zal stellen om de noodnummers bereikbaar te maken.

Het Vesaliusziekenhuis in Tongeren wacht niet tot er een oplossing is gevonden voor het probleem en begint daarom een sensibiliseringscampagne.

Daarmee wil de ziekenhuisdirectie de inwoners van de grensgemeenten oproepen om voortaan een vast telefoontoestel te gebruiken bij noodgevallen en niet naar mobiele toestellen te grijpen. De affiche is terug te vinden op de website van het ziekenhuis en bij de huisartsen en in de openbare gebouwen in de regio Tongeren-Riemst.

Volgens Olivier Lechien, de woordvoerder van Mobistar, gaat het om een technisch verschijnsel dat nooit helemaal opgelost zal worden. ,,De gsm- masten zelf zijn, ook al bevinden ze zich op het Vlaamse grondgebied, niet noodzakelijk aan een Nederlandstalige nooddienst verbonden. Anderzijds houdt het bereik van een gsm-mast geen rekening met de taalgrens, zodat de straling van een mast in Luik ook in Riemst doorwerkt. En dat is een probleem in grensgebieden waarvoor wij geen pasklare oplossing hebben'', zegt Lechien.
Interessante links:
18 jan 2006
meer over
zie ook rubriek