Dubbel zoveel cholesterolpillenslikkers

In vier jaar is het leger Belgen dat cholesterolpillen slikt, verdubbeld. De uitgaven stegen trager. Dat blijkt uit een onderzoek van het christelijk ziekenfonds (CM) bij zijn leden.
Begin 2001 slikten 165.000 CM-leden pillen voor het verlagen van de cholesterol in zijn bloed. Begin 2005 waren dat er 350.000. Dubbel zoveel. Het CM-ledental is zo groot (ruim 40 procent van de Belgen) dat men kan besluiten dat die tendens voor heel het land geldt.

Vanwaar die stijging? Het besef dat een slechte cholesterol-score nadelig is en hart- en vaataandoeningen veroorzaakt, is toegenomen.

De regels voor de terugbetaling van die vrij dure geneesmiddelen zijn recentelijk - midden 2004 - versoepeld en ,,verstandiger'' gemaakt: er wordt rekening gehouden met andere risicofactoren dan het zuivere cholesterolgehalte, en voor veel geneesmiddelen is geen voorafgaande toelating van de adviserend arts van de ziekenfondsen meer nodig. De stijging sindsdien is spectaculair (+ 40 procent in één jaar).

De geneesmiddelen zijn door een aantal overheidsmaatregelen en door de toegenomen concurrentie in prijs gedaald.

De overheidsuitgaven zijn niet evenredig gestegen. De verdubbeling van het verbruik leidde maar tot een stijging met 45 procent van de uitgaven van de ziekteverzekering. In de eerste jaren stegen de uitgaven ongeveer even snel als het verbruik. Daarna niet meer. Het laatste jaar daalden de uitgaven zelfs ondanks de verbruiksstijging met 40 procent.

Dat is het gevolg van de doorbraak van de generieke geneesmiddelen die per definitie goedkoper zijn, en van de geneesmiddelen die als gevolg van de concurrentie van de generieken hun prijzen even sterk lieten dalen.

Of alle nieuwe pillenslikkers mensen zijn met een hoog risico op hart- en vaataandoeningen, is niet onderzocht.
14 jan 2006
meer over
zie ook rubriek