Prof. Marc Van Ranst over vogelgriep in Turkije

In het centrum van Turkije is een nieuw geval bevestigd van vogelgriep bij de mens, ditmaal in de provincie Sivas. Dat brengt het totale aantal besmettingen in Turkije op 15.
Hoewel de agressieve variant van de vogelgriep in Zuidoost-AziŽ de helft van de besmette personen fataal werd en ook in Turkije al drie doden vielen, is volgens de Turkse overheid geen van de huidige zieken in levensgevaar. Tests bij 21 patiŽnten in de miljoenenstad Istanbul blijken negatief, maar bij kippen is het virus daar al wel vastgesteld. In buurlanden van Turkije worden voertuigen die de grens oversteken intussen gedesinfecteerd.

Specialisten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderstreepten gisteren dat een mutatie van het virus die overdracht van mens op mens mogelijk zou maken nog altijd niet is vastgesteld. Onderzoek van een Zweedse dokter in Vietnam heeft wel aangetoond dat daar heel wat meer mensen dan tot nu toe gedacht besmetting hebben opgelopen. In veel gevallen zou de ziekte zo mild verlopen dat ze niet eens wordt opgemerkt. Op 45.500 onderzochte inwoners van de provincie Ha Tai werden bij 8.149 mensen symptomen gevonden. Volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) moet nog wel geanalyseerd worden of het ook telkens om het gevaarlijke H5N1-type van het virus ging.
12 jan 2006
meer over
zie ook rubriek