Betere scanner voor prematuurtjes

Een nieuw type scanner, ontwikkeld in Londen, kan beter in het hoofd van prematuurtjes kijken. Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer. Het gaat om een apparaat met een prijskaartje van zo'n anderhalf miljoen euro, dat een unieke vorm van optische beeldvorming gebruikt.
De nieuwkomer wordt vergeleken met de doorbraak die werd ingeluid door de eerste ultrageluidsscanners. Die apparaten boden de artsen de kans om diep in de zachte weefsels van het lichaam te kijken en de ontwikkeling van een ongeboren baby op de voet te volgen.

De nieuwe scanner, die werd ontwikkeld in het Londense University Hospital, blikt in de hersenen.

Dat gebeurt door tijdens de allereerste levensdagen van een baby stralen infrarood licht door het kinderhoofdje te sturen, op basis waarvan de scanner driedimensionale beelden van de hersenen maakt.

De lichtdeeltjes worden namelijk door het bloed geabsorbeerd, zodat de artsen goed kunnen volgen of er in de hersenpan van het kind een bloeding heeft plaatsgevonden die de nog niet ontwikkelde hersenen kan beschadigen.

Tot nu toe bleef het scannen van de hersenen beperkt tot de mri-scan, die wel hersenfuncties toont, maar een verdoving vereist - met alle risico's van dien voor de baby - of ultrageluidsscanners, die wel de anatomie van de hersens tonen, maar die geen informatie verschaffen over de zuurstofvoorziening of de bloedsomloop.

De nieuwe ,,optimale tomografie'' geeft de artsen, in 3D, een duidelijk beeld van de hoeveelheid zuurstof in het bloed dat naar de hersenen gaat.

Ook kan er nu dieper worden gekeken in de ,,witte materie'', die de meer primitieve hersenfuncties bevat. De andere scanners dringen alleen door in de bekendere ,,grijze cellen''.

De nieuwe scanner krijgt de naam Monstir, een acroniem voor het wel erg lange multichannel opto-electronis near-infrared system for time. Hij kan een volledige scan uitvoeren in nauwelijks acht minuten, en in veel gevallen wordt de baby er niet eens wakker van.

De lichtflitsen die door de hersenen worden gestuurd zijn zo laag van intensiteit dat ze ongevaarlijk zijn.
09 jan 2006
meer over
zie ook rubriek