Heroïne voor hopeloos verslaafden

Wie hopeloos verslaafd is, moet gratis heroïne kunnen krijgen, weliswaar onder strikte voorwaarden. Dat meent de Gentse professor criminologie en drugsexpert Brice De Ruyver. Niet dat de heroïne met kilo's tegelijk moet worden uitgedeeld aan al wie erom vraagt.
De Ruyver gelooft ook niet in de legalisering van harddrugs, ,,omdat zoiets het aanbod en de vraag niet zal doen dalen''. Maar hij vindt wel dat er een debat moet komen over de mogelijkheid om heroïne gratis te verstrekken aan hopeloos verslaafden. ,,Onder strikte voorwaarden'', zo nuanceert hij zelf.

,,Er moet medisch-wetenschappelijke ondersteuning zijn en de verslaafden die in aanmerking komen, moeten heel grondig geselecteerd worden. Alleen in Luik zijn momenteel alle randvoorwaarden vervuld'', zegt De Ruyver.

De Ruyver wil het probleem nuchter bekijken: ,,Er is een kleine groep verslaafden die niet meer kán afkicken en die soms ook nog besmet is met hiv. In sommige gevallen is heroïneverstrekking niet meer dan palliatieve zorg.''

De Ruyver, professor criminologie aan de Gentse universiteit, veiligheidsexpert bij premier Guy Verhofstadt en in een recent verleden expert bij de parlementaire werkgroep drugs, baseert zijn oordeel op voorbeelden uit het buitenland.

Overlast
,,Experimenten in Nederland en Zwitserland worden systematisch verlengd omdat ze goede resultaten opleveren, zowel voor de medische toestand van de verslaafden als voor de overlast die deze groep veroorzaakt voor de samenleving.''

,,Ik ben ook gewonnen voor andere maatregelen die de overlast beperken, zoals gebruikersruimtes. Zo kunnen we hopeloos verslaafden een menswaardige opvang bieden. Dat is toch beter dan hen als loslopende bommen op straat te laten dolen'', zegt De Ruyver.

Hij waarschuwt voor een dreigende opstoot van het heroïnegebruik, net zoals we nu een stijging van het cocaïnegebruik zien. ,,Het heeft allemaal te maken met het aanbod. Cocaïne is al enkele jaren massaal beschikbaar in West-Europa. Na een tijd is de vraag het aanbod gevolgd door de lage prijs en de goede kwaliteit. Nu zien we ook een nieuwe toestroom van goedkope heroïne uit Afghanistan. We moeten er rekening mee houden dat het gebruik zal toenemen.''
09 jan 2006
meer over
zie ook rubriek