Pneumokokkenvaccin straks deels terugbetaald

De Vlaamse minister van Volksgezondheid, Inge Vervotte (CD&V), gaat de Vlaamse regering middelen vragen om een derde van de prijs van het vaccin tegen pneumokokken terug te betalen.
De overige twee derden moeten van de ziekteverzekering komen. De federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), zou daar in juni toestemming toe kunnen geven, als de haalbaarheidsstudie van het Kenniscentrum Gezondheid gunstig uitvalt.

Door een akkoord uit 2003 kan de ziekteverzekering twee derde van een hele lijst vaccins terugbetalen en kunnen de gemeenschappen het overige derde voor hun rekening nemen. Ook het pneumokokkenvaccin staat op die lijst, maar de terugbetaling ervan werd tot nu toe niet bekrachtigd.

Vervotte zegt dat ze haar beslissing niet van de federale zal laten afhangen. ,,Ik zal aan de Vlaamse regering sowieso middelen vragen om alvast een derde van het vaccin terug te betalen'', zei de Vlaamse minister. Er zijn nu al ziekenfondsen die de helft van het vaccin terugbetalen.

Vervotte is ook bereid om het vaccin verplicht te maken in plaats van aanbevolen te houden, maar alleen als daarover unanimiteit bestaat bij de deskundigen. En die is er momenteel niet, aldus de Vlaamse minister.

Besmettingen met pneumokokken kunnen vooral bij kinderen ernstige infecties veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Het vaccin is duur: het kost 68 euro per dosis en er zijn er vier nodig, samen goed voor ruim 270 euro.
09 mei 2006
meer over
zie ook rubriek