Hervorming van Orde van Artsen weer in gevaar

De hervorming van de Orde van Artsen die momenteel in de Senaat wordt besproken, dreigt nochtans weer te mislukken, ditmaal omdat communautaire spanningen stokken in de wielen steken.
Over een modernisering van de Orde wordt al heel lang gepraat, maar ze is er tot nu nooit gekomen. Bij het begin van deze legislatuur dienden de VLD'ers Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van den Casteele een nieuw voorstel in, dat een Hoge Raad voor deontologie invoerde voor alle gezondheidsberoepen en dat ook meer transparantie, een betere behandeling van de klager/patiënt en een splitsing van het onderzoek en de uiteindelijke tuchtrechtspraak moest garanderen.

Ondanks nauw overleg met minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) dreigt ook dit wetsvoorstel op de klippen te lopen. ,,De Franstalige liberalen hebben het blijkbaar moeilijk met de hervorming'', zegt Vankrunkelsven. ,,En alle Franstalige partijen verzetten zich tegen het schrappen van het recht van enkele tientallen Franstalige artsen in de Brusselse rand om zich in te schrijven op de lijst van de provinciale raad in Waals-Brabant.''

,,De milde veroordeling in de zaak-Martin toont aan dat een hervorming van de Orde nu echt wel nodig is'', meent Vankrunkelsven. Hij roept alle partijen op om alsnog werk te maken van de hervorming.
09 mei 2006
meer over
zie ook rubriek