Psychatrische ziekenhuizen voeren actie

Bij het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Zorg Inge Vervotte hebben vrijdagmorgen zo'n 150 personeelsleden van de Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen in Geel en Rekem actie gevoerd. Ze willen dat de aantrekkelijkheidspremie en extra vakantiedagen, die zijn afgesproken in de CAO voor de openbare ziekenhuizen, ook bij hen worden ingevoerd. De minister beloofde hun eisen te zullen bekijken. In de twee instellingen werd vandaag gestaakt.
Rond 10 uur verzamelden militanten van het ACV en ACOD voor het kabinet van minister Vervotte in de Koolstraat in Brussel. Ze trakteerden haar op een fluitconcert. De CAO die is afgesloten voor de periode 2005-2009 in de federale gezondheidssectoren voorziet onder meer extra vakantiedagen vanaf 52 jaar en een aantrekkelijkheidspremie. Ziekenhuizen zijn federale instellingen. Maar in de psychiatrische ziekenhuizen in Rekem en Geel hebben de administratieve personeelsleden een ambigu statuut. Zij zijn Vlaamse ambtenaar maar vallen als ziekenhuis ook onder federale bevoegdheid. Daarom willen ze dat ook de federale CAO bij hen wordt toegepast.

,,De Vlaamse ambtenaren zijn eigenlijk beter af dan hun federale collega's'', zegt Hans Seeuws, de woordvoerder van minister Vervotte. ,,Zij beschikken al over meer vakantiedagen en hebben een eindejaarspremie die stukken hoger ligt dan in de federale instellingen. Het personeel van Geel en Rekem wil nu bovenop de Vlaamse verworvenheden, ook nog de federale krijgen. Maar dat gaat niet zomaar''.

Minister Vervotte ontving een delegatie van de actievoerders op het kabinet. Ze beloofde de knelpunten opnieuw te zullen bespreken. Een datum moet nog worden afgesproken. De actie werd rond 11 uur beëindigd.

De pyschiatrische ziekenhuizen van Rekem en Geel leverden vrijdag enkel minimumdienst. Er werken samen zowat achthonderd mensen.
07 jan 2006
meer over
zie ook rubriek