Apotheken vaker overvallen

Steeds vaker worden apothekers in Brussel en de Rand het slachtoffer een brutale overval: gisteren nog drie in Sint-Gillis en Molenbeek, eergisteren in Vilvoorde. De buit is meestal beperkt tot enkele honderden euro's, maar de overval laat bij de apothekers wel zijn sporen achter.
Op vraag van het Brussels parket maakt de Gerechtelijke Dienst Arrondissement Brussel (GDA) momenteel een analyse van een twintigtal overvallen op apothekers in november en december.

Ook de GDA Asse maakt melding van een lichte stijging van het aantal overvallen op apothekers in de rand rond Brussel. Zo poogden twee gangsters dinsdagavond nog een apotheek in Koningslo (Vilvoorde) te overvallen.

Patronen
Uit de eerste resultaten van de analyse is gebleken dat het in Brussel niet om één en dezelfde bende gaat. ,,Sommige overvallen vertonen dezelfde patronen maar er is geen echte lijn in te trekken'', zegt de commissaris die de analyse maakt en zijn naam liever niet in de krant wil. ,,Het zal niet makkelijk zijn om dit te stoppen, ook al omdat er vaak weinig elementen zijn om op terug te vallen. De overvallers zijn meestal gemaskerd en dragen handschoenen dus ze laten weinig sporen achter.''

De buit is meestal relatief klein maar toch gebruiken de gangsters buitensporig geweld. Zo worden de meeste apothekers bedreigd met een handvuurwapen, al dan niet echt, en vallen er geregeld ook rake klappen.

Medicijnen
,,Medicijnen laten de dieven meestal ongemoeid. Meestal gaat het maar om een buit van enkele honderden euro's.''

Mogelijk zien criminelen apothekers als een makkelijk doelwit. De meesten hebben nog maar weinig of geen veiligheidsmaatregelen genomen. als er al bewakingscamera's zijn, werken ze vaak niet.
06 jan 2006
meer over
zie ook rubriek