Nooit zoveel student-verplegers

Nooit studeerden meer jongeren in ons land verpleegkunde dan dit jaar. De student-verplegers zijn nu met 21.112, dus het ziet ernaar uit dat verpleger binnenkort geen knelpuntberoep meer is.
Het dieptepunt van 13.000 studenten verpleegkunde werd bereikt begin jaren negentig. Vijf jaar later ging het wel beter, maar het aantal student-verplegers bleef veel te laag. Tot nu: dit schooljaar hebben we een voorlopig hoogtepunt met meer dan 21.000 verplegers in spe.

Hun slaagcijfers zijn ook wat gestegen, zodat de komende jaren een uitstroom van 6.000 afgestudeerden mag verwacht worden. verpleegkunde was al 15 jaar een ,,knelpuntberoep'', met een systematisch tekort aan kandidaten.

Er zijn beduidend meer studenten in het Franstalige dan in het Nederlandstalige onderwijs. De reden is dat Fransen die in eigen land niet terecht kunnen, hier komen studeren. Zij keren later meestal terug naar Frankrijk.

In Vlaanderen studeren nu bijna 5 procent van de 18- tot 21-jarigen verpleegkunde. Bij de Walen is dat zelfs 7 procent, maar zonder de Fransen zou het op 5,5 à 6 procent uitkomen. Met dit cijfer kan de verpleegkunde de komende jaren zonder pijnlijke tekorten werken, denkt Jan Hertogen, de cijfer-expert van de witte sector. Verpleegkunde zou dan het eerste beroep zijn dat de status van knelpuntberoep overwint.

De arbeidsomstandigheden en de lonen voor verplegers zijn door nieuwe cao's verbeterd, maar ook de opleidingen zijn de jongste jaren beter uitgebouwd.
04 jan 2006
meer over
zie ook rubriek