Pil heeft langdurig effect op libido

Voor vrouwen die van plan zijn om in 2006 te stoppen met de pil in de hoop dat hun seksleven dan zal verbeteren, is er verontrustend nieuws. Want volgens nieuw Amerikaans onderzoek werkt dat helemaal zo niet en blijven de (negatieve) gevolgen van de pil voor het seksleven voortduren.
Een verminderd libido, zwakkere of helemaal geen orgasmen, en pijn tijdens seksuele betrekkingen staan al lang bekend als enkele van de minder prettige neveneffecten van de pil. Tot voor kort werd echter aangenomen dat die effecten al enkele weken nadat dit voorbehoedsmiddel wordt afgezworen, verdwijnen en dat de seksuele verlangens dan weer een hoger peil bereiken.
Effect van pil jaar later nog voelbaar

Maar Amerikaanse onderzoekers, onder leiding dr. Claudia Panzer, een endocrinologe uit Denver, Colorado, hebben nu ontdekt dat een chemische stof die door de pil wordt afgescheiden bij het stoppen van de ovulatie en die het testosterongehalte beperkt, ook twaalf maanden nadat de pil is afgezworen nog aanwezig is met alle gevolgen vandien voor het seksuele verlangen.

Het onderzoek wijst uit dat vrouwen die de pil nemen vier maal meer van dat testosteronremmende sekshormoon SHBG hebben, dan vrouwen die nooit de pil gebruikten. En zelfs twaalf maanden na het stoppen met de pil blijkt het SHBG-peil nog tweemaal zo hoog te zijn als bij pilloze vrouwen.

Volgen dr. Panzer, wier onderzoek deze maand wordt gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine, is het dan ook zeer belangrijk dat huisartsen die orale contraceptiva voorschrijven, de patiŽnten wijzen op dit potentiŽle neveneffect.
02 jan 2006
meer over
zie ook rubriek