Zeg niet Mug, zeg paramedisch interventieteam

Halle krijgt vanaf juli een Mug-dienst, alleen zal het 'slechts' een paramedisch interventieteam worden. Het verschil is dat bij deze interventies niet altijd een arts mee ter plaatse gaat. Hij of zij staat telefonisch in contact met de verpleegkundige, die wel mee uitrukt.
Het project in het Regionaal ziekenhuis Sint-Maria in Halle komt er op initiatief van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). Hij kondigde gisteren aan dat er gespreid over Vlaanderen en Wallonië nog vijf paramedische interventieteams komen. Een ervan komt in Virton. De andere vier regio's moeten nog worden aangeduid.

De paramedische interventieteams zullen bestaan uit een verpleegkundige die een speciale opleiding in de spoedgevallenzorg kreeg en een opgeleid en erkend hulpverlener-ambulancier. De verpleegkundige zal voortdurend in contact staan met een arts van zijn of haar ziekenhuis. Wanneer beiden van oordeel zijn dat er toch een arts ter plaatse moet komen, zullen zij de 100-centrale vragen om onmiddellijk een mug of arts te sturen. In het ziekenhuis van Halle is alvast een extra geneesheer aangeworven. Hij gaat in januari aan de slag.

Het probleem met de huidige mug's is dat vaak een gespecialiseerd team ter plaatse wordt gestuurd, terwijl dat helemaal niet nodig is, geeft Demotte toe. ,,In gevallen waar de expertise van een arts wel aangewezen is, kan de geneesheer vervolgens niet tussenbeide komen omdat hij voor die andere zaak werd opgeroepen. Het is daarom van belang dat de mensen die de binnenkomende oproepen behandelen ook beter opgeleid worden om te oordelen of de aanwezigheid van een arts vereist is.''

De federale regering staat in voor de financiering en de juridische omkadering van de paramedische interventieteams. Voor de erkenning en inspecties zijn de gemeenschappen bevoegd. Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte (CD&V) noemt het een goede zaak dat er voor Halle na al die jaren een oplossing komt. De stad in het zuiden van Vlaams-Brabant vroeg al jaren een eigen Mug-dienst. Totnogtoe werd zij immers bediend door de Mug van Tubeke, dat vaak Nederlandsonkundig personeel meestuurde.
29 dec 2005
meer over
zie ook rubriek