Karel Pinxten noemt thuisbevallingspremie Lommel onverantwoord

Karel Pinxten (VLD), de burgemeester van Overpelt, noemt het voorstel van de Lommelse burgemeester Louis Vanvelthoven (sp.a) om een premie uit te betalen aan moeders die thuis bevallen "onbegrijpelijk en onverantwoord".
Volgens Pinxten lanceerde Vanvelthoven dit initiatief enkel omwille van politieke redenen. "Ik vermoed dat de beslissing van mijn Lommelse collega een rechtstreeks gevolg is van het feit dat het nieuwe fusieziekenhuis in Overpelt en niet in Lommel of Neerpelt werd ingeplant. Om die reden de veiligheid en gezondheid van jonge moeders en ongeboren baby's op het spel zetten, is totaal onbegrijpelijk en onverantwoord", zegt het kamerlid in een mededeling.

Het standpunt van Karel Pinxten wordt bijgetreden door Marleen Temmerman, professor gynaecologie van het UZ Gent. Ze noemt de premie een stap in de foute richting. In Het Laatste Nieuws kondigt burgemeester Vanvelthoven woensdag aan dat moeders die thuis bevallen, vanaf volgend jaar een premie van 125 euro krijgen. Als reden haalt Vanvelthoven aan dat de Lommelaars sinds de fusie van de ziekenhuizen naar Overpelt moeten om te bevallen, zo'n 8 kilometer verderop.
22 dec 2005
meer over
zie ook rubriek