Wetenschappers ontdekken gen dat Europeanen lichtere huid geeft

Amerikaanse wetenschappers hebben het gen ontdekt dat er voor zorgt dat Europeanen een lichtere huid hebben dan Afrikanen. Dat staat vrijdag te lezen in het wetenschappelijk vakblad Science. Het gaat om het gen SLC24A5. Een onderzoeksgroep onder leiding van geneticus Keith Cheng van Pennsylvania State University deed de ontdekking.
In eerdere onderzoeken over pigmentatie werden al meer dan honderd genen geïdentificeerd die zorgen voor pigmentproductie. Mutaties in deze genen zijn meestal verantwoordelijk voor afwijkingen zoals albinisme, waarbij de huid helemaal geen pigment meer aanmaakt. Genen die de normale verschillen in huidskleur veroorzaken, zijn echter nog niet bekend.

Alle Afrikanen en bijna alle Aziaten hebben op het gen SLC24A5 het aminozuur alanine. Bij de Europeanen ontbreekt dat. De onderzoekers injecteerden het aminozuur in het embryo van een gouden zebravis, waarna de vis zich ontwikkelde tot een normale donkere gestreepte vis.

Een verklaring voor het verschil tussen Afrikanen en Aziaten is er nog niet, aangezien zij hetzelfde aminozuur hebben. Dit betekent dat de huidskleur niet alleen bepaald wordt door het gen, maar door een combinatie van variaties in meerdere genen.
19 dec 2005
meer over
zie ook rubriek