Elke zeven seconden nieuwe demente

Elk jaar komen er 4,6 miljoen mensen met dementie bij. Dat is één nieuw geval om de zeven seconden. Het aantal dementen wereldwijd wordt geschat op 24,3 miljoen. Tegen 2020 verdubbelt dat en in 2040 zijn er waarschijnlijk 81,1 miljoen dementen.
Zes op de tien dementen leven vandaag in ontwikkelingslanden, in 2040 zijn het er waarschijnlijk meer dan zeven op de tien. In welvarende landen wordt tegen 2040 een verdubbeling verwacht van het aantal dementen. In landen als China, India en hun Zuidoost-Aziatische buurlanden wordt een meer-dan-verviervoudiging voorspeld. In die regio zullen er in 2040 drie keer meer mensen met dementie leven dan in West-Europa.

De cijfers staan vandaag in het medisch vakblad The Lancet. Cleusa Ferri en Martin Prince van het King's College in Londen leidden de studie waaraan twaalf internationale experts meewerkten. Ze maakten schattingen van het huidige aantal dementen in de verschillende delen van de wereld. Op basis van die cijfers, en met de hulp van voorspellingen over de bevolkingsgroei van de Verenigde Naties, hebben ze het aantal dementen in de komende decennia berekend.

,,We denken dat onze gedetailleerde schattingen een basis kunnen vormen voor het beleid en voor de planning en de besteding van middelen voor volksgezondheid en welvaart'', aldus de onderzoekers. ,,preventie moet gericht zijn op doelen die vanuit wetenschappelijk onderzoek met dementie in verband gebracht worden. Dat zijn onder meer risicofactoren voor vaatziekten zoals roken, hoge bloeddruk, ouderdomsdiabetes en vetzucht.'' Het stijgende tabaksgebruik in ontwikkelingslanden en de toename van ouderdomsdiabetes in Azië baart de onderzoekers zorgen.

De ziekte van alzheimer, een vorm van dementie, wordt beschouwd als een van de meest belastende en zware ziekten wereldwijd.
16 dec 2005
meer over
zie ook rubriek