Student geneeskunde staat zwak

De Vlaamse studenten huisarts hebben tijdens hun stages te weinig bescherming. Huisartsen in opleiding worden in hun studies zoveel mogelijk op de werkelijke praktijk voorbereid. Maar tijdens de stages wordt te vaak overdreven. De werkdruk is te hoog, en studenten mogen er alleen de uren kloppen die niemand anders wil doen.
Dat is niet alleen de ervaring van heel veel geneeskundestudenten. Dat zegt nu ook de visitatiecommissie geneeskunde. Die expertengroep maakte een doorlichting van de geneeskundestudies in Gent, Leuven, Kortrijk, Brussel en Hasselt. Dat gebeurde in opdracht van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir).

De commissie beveelt aan dat de rechten van de studenten beter worden beschermd.

In het geheel genomen krijgen de opleidingen wel een positieve beoordeling. De huisartsgeneeskunde is volgens de commissie de jongste jaren in goede zin veranderd.

Er is ook kritiek. De kennis over geneeskunde evolueert zeer snel. Maar in de opleiding staat nog altijd te vaak de cursus van de professor centraal. Studenten zouden moeten leren zelf hun informatie op te zoeken in wetenschappelijke artikels en handboeken.

Een opvallend negatief punt in het visitatierapport is er voor de Kulak. Op het aspect ,,personeel'' krijgt de opleiding geneeskunde er een onvoldoende omdat er te weinig mensen werken.

In hetzelfde rapport behandelt de commissie ook de voortgezette opleiding ,,Voeding en gezondheid'' aan de KU Leuven. Die opleiding wordt dit academiejaar niet ingericht. Dat is terecht, zo blijkt nu ook uit het visitatierapport. De voortgezette opleiding krijgt een duidelijke onvoldoende. De doelstellingen zijn niet goed omschreven, en het programma is weinig coherent. De verantwoordelijken in Leuven zijn de opleiding aan het ,,herdenken''.
16 dec 2005
meer over
zie ook rubriek