Demotte wil kiwimodel niet klakkeloos kopiëren

Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken, noemt het geen goed idee het geneesmiddelenbeleid van Nieuw-Zeeland te kopiëren in België. Dat zei hij gisteren in de senaatscommissie Sociale Zaken, waar een vergelijkende studie over het geneesmiddelenbeleid in België en Nieuw-Zeeland werd voorgesteld. Het Nieuw-Zeelandse model kreeg de jongste maanden forse aanhang.
In dat zogenaamde kiwimodel worden openbare uitbestedingen uitgeschreven en wordt enkel het geneesmiddel met de beste prijs-kwaliteitverhouding terugbetaald.

Demotte sloot zich gisteren aan bij het discours van de externe expert David Larmuseau. Die bevestigde dat de geneesmiddelenuitgaven in Nieuw-Zeeland zeer laag zijn. De andere kant van de medaille is dat de keuzevrijheid voor dokter en patiënt beperkt is, en dat de farma-industrie door de kleine winstmarges geen geld meer kan vrijmaken voor onderzoek en ontwikkeling. Minister Demotte wijst erop dat in België 25.000 mensen werkzaam zijn in de farmaceutische industrie.

De minister ontkent niet dat er problemen zijn met onze financiering van het geneesmiddelenbeleid. Hij pleit daarom voor meer transparantie. 'Wie schrijft wat voor aan wie en in welke hoeveelheid' Dergelijke informatie moet efficiënt worden aangewend', meent Demotte. Hij heeft het over een eigen Belgisch kiwimodel: 'We gaan molecules voorschrijven en zullen daarvoor verschillende terugbetalingstarieven voorstellen', besluit de minister.
15 dec 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek