Gent heeft de beste artsenopleiding van Vlaanderen

De vernieuwde opleiding geneeskunde aan de Gentse Universiteit is de beste artsenopleiding in Vlaanderen. Ook de bachelor-opleiding van de Limburgse Universiteit krijgt opvallend goede punten in een internationaal visitatierapport dat vandaag officieel overhandigd wordt aan de Vlaamse Interuniversitaire Raad. De Morgen kon het rapport al inkijken. De commissie houdt onder meer een opmerkelijk pleidooi om de medische opleiding te beperken tot zes jaar in plaats van de huidige zeven jaar.
In 1997 bedacht een internationale visitatiecommissie de verschillende artsenopleidingen in Vlaanderen met een vrij negatief rapport. De opleiding tot arts zat vast in een carcan waarbij de nadruk veel te sterk op het verwerven van feitelijke medische kennis lag en met te weinig aandacht voor de arts-patiënt relatie en voor communicatieve vaardigheden.

Acht jaar later is er blijkbaar vooral in Gent veel veranderd. De andere Vlaamse universiteiten sleutelden links en rechts wel aan het vakkenpakket, maar in Gent werd een ware revolutie doorgevoerd waarbij vakoverstijgend en probleemgericht wordt gewerkt, vaak in kleinere groepen. De nadruk ligt daarbij in het bijzonder op communicatievaardigheden. Het louter medisch denken werd verlaten. Gent krijgt van de commissie zelfs een bijzonder kwaliteitslabel voor 'social accountability' (maatschappelijke aansprakelijkheid) en 'community orientation' (gemeenschapsgerichtheid).

Na Gent volgt het Limburgs universitair centrum (LUC). Daarna volgen Leuven, Antwerpen, Brussel en Kortrijk. Die medische opleidingen scoren op een aantal parameters slechter dan Gent en het LUC, maar ook zij scoren beduidend beter dan in 1997.
15 dec 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek