Tot honderd banen op de tocht in centra voor hartrevalidatie

In de 36 Belgische centra voor hartrevalidatie staan vijftig tot honderd banen op de tocht. De oorzaak is het bezuinigingsplan dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte van plan is door te voeren. Paul Dendale van de Belgische Vereniging voor Cardiologie zegt donderdag in De Huisarts dat momenteel slechts een op de vijf ziekenhuizen optimale hartrevalidatie geeft.
hart- en vaatziekten zijn goed voor meer dan 12 procent van de ziekenhuisopnames en meer dan 10 procent van de hospitalisaties. Het aantal centra voor hartrevalidatie is gestegen van 23 in 1997 tot 36 in 2005. In 2004 spendeerde de ziekteverzekering 34 procent meer aan cardiale revalidatie dan het jaar daarvoor. Minister Demotte wil op het budget voor cardiale revalidatie 1,6 tot 1,9 miljoen euro bezuinigen, wat neerkomt op een vierde van het totale bedrag.

Paul Dendale zegt donderdag in De huisarts dat er meer centra voor hartrevalidatie moeten komen. Volgens de cardioloog stegen de uitgaven tussen 2000 en 2005 globaal slechts met 7 procent en nemen de riziv-uitgaven voor 2005 met enkele honderdduizenden euro af. "Deze maatregelen brengen de leefbaarheid van de centra in het gedrang", luidt het. "als de regering haar wil doordrijft, zullen minstens vijftig tot honderd mensen moeten afvloeien."

Een volledig cardiaal revalidatieprogramma kost het riziv gemiddeld 1.000 tot 1.200 euro. Duurdere chirurgische ingrepen zoals een ballondilatatie met stent kosten 5.000 à 6.000 euro. Cardioloog Michel De Ceuninck van het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare zegt in De huisarts dat deze duurdere technieken te veel budget opslorpen, terwijl ze veel minder dan de gewone hartrevalidatie bewezen hebben ook doeltreffend te zijn.
15 dec 2005
meer over
zie ook rubriek