Vlaming redt miljoenen levens

Baanbrekend werk in het bloedvatenonderzoek door onder andere de Belgische pionier Peter Carmeliet, een moleculair bioloog van de KU Leuven, laat toe dat tegen ten laatste 2010 meer dan 500 miljoen mensen genezen kunnen worden van kanker en andere dodelijke ziektes.
Wetenschappelijk onderzoek dat het gezicht van medicijnen zal veranderen'', zo omschrijft het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature een nieuwe bloedvatenstudie. Over de hele wereld zullen zo'n 500 miljoen mensen geholpen worden met de medicijnen van angiogenese of bloedvatenonderzoek.

Het gaat om zeventig verschillende ziektes waarbij de bloedvaten zuurstof brengen naar slechte cellen en waardoor die slechte (ziekmakende en soms dodelijke) cellen kunnen groeien. De nieuwe methode remt die aanvoer van zuurstof af, waardoor de groei stilvalt door een vorm van verstikking. Door de zuurstoftoevoer af te snijden, hebben kankertumors bijvoorbeeld geen ,,voedsel'' meer en groeien ze niet langer.

De Belgische topspecialist Peter Carmeliet geeft in Nature een overzicht van de mogelijkheden. Het is niet toevallig dat onze landgenoot het spectaculaire wetenschappelijk nieuws mag aankondigen. Peter Carmeliet is een pionier in dit wetenschappelijk onderzoek en geniet met zijn Vlaams Instituut voor Biotechnologie wereldfaam. In Leuven worden er nu al geneesmiddelen ontwikkeld die vanaf 2010 klaar moeten zijn om suikerziekten, reuma en huidziekten te lijf te gaan. Verschillende gerenommeerde geneesmiddelenfabrikanten hebben zich ook in de race voor patenten en resultaten geworpen
15 dec 2005
meer over
zie ook rubriek