Jaarlijks 150 orgaandonoren tekort in ons land

LEUVEN - Ons land komt jaarlijks 150 donoren tekort om tegemoet te komen aan de vraag naar een orgaan voor een levensreddende of -verbeterende operatie. Momenteel wachten 1.500 personen op een orgaan, maar er zijn op jaarbasis slechts 250 donoren beschikbaar die elk goed zijn voor 3 of 4 organen. Dat zegt Frank Van Gelder, transplantatiecoördinator in het Leuvense UZ Gasthuisberg, in Campuskrant.
Volgens Van Gelder is er het meest nood aan nieren en zal deze vraag nog stijgen gezien de veroudering van de bevolking en het toenemend aantal patiënten met chronisch nierfalen. Een ander groot probleem is de levertransplantatie waarvoor het aantal wachtenden eveneens sterk gestegen is.
Het UZ leidt artsen en verpleegkundigen op om de aanmelding van donoren te verbeteren en de familie van hersendode patiënten beter te overtuigen tot donatie. ,,Vandaag missen we 30 procent van de potentiële donoren. We missen nog eens 20 procent doordat de familie van de hersendoden een transplantatie weigert'', aldus Van Gelder. Door beter management zouden ook meer organen in aanmerking komen voor transplantatie.

Van Gelder pleit er voorts voor dat de overheid meer sensibiliseert rond orgaandonatie en mensen ertoe aanzet om zich als orgaandonor te laten registreren. Opvallend is ook dat ons land aan de kop staat wat overleden donoren betreft maar onderaan bengelt wat levende donoren betreft.
14 dec 2005
meer over
zie ook rubriek