Bijzondere jeugdzorg breidt uit

Terwijl het stof van de rel over de aanpak van criminele jongeren gaat liggen, is tot een uitbreiding beslist van de ,,gewone'' bijzondere jeugdzorg. De criminele jongeren vormen maar het topje van de ijsberg van de veel bredere groep van jongeren in moeilijkheden waarover de bijzondere jeugdbijstand zich moet buigen.
Die jeugdbijstand kreunt onder een tekort aan opvangplaatsen en een gebrek aan soepelheid ervan. Voor veel jongeren wordt geen opvang gevonden, en als er toch een opduikt, is het vaak geen aangepaste.De Vlaamse regering besliste vrijdag 2 miljoen euro vrij te maken voor een uitbreiding van de jeugdhulpvoorzieningen, vooral op de as Antwerpen-Mechelen-Brussel waar de grootste noden zitten, meldt Inge Vervotte (CD&V), de Vlaamse minister van Welzijn. Hoeveel plaatsen extra dat oplevert, kan de minister nog niet precies zeggen: dat hangt af van de gekozen opvangvormen.

Een alomvattend plan Jeugdhulp belooft Vervotte in de loop van januari. Ze zegt dat vanaf 2006 een Netwerk Crisisjeugdhulp zal functioneren dat 24 uur op 24 uur elke dag bemand zal zijn. Dat zal directe interventies kunnen doen en ,,kortdurende hulp'' kunnen verzekeren.
14 dec 2005
meer over
zie ook rubriek