Meerlingzwangerschappen houden nog steeds risico in

Twee of meer baby's voor de moeite van één, veel ouders lijkt het zalig idee. Onterecht. "De helft van de meerlingzwangerschappen resulteert in een vroeggeboorte", zegt Marleen Temmerman (52), afdelingshoofd Verloskunde van het UZ Gent "Een tweeling dragen is en blijft een hoogrisicozwangerschap en moet bijzonder strikt gevolgd worden."
Claire Coombs behoort tot de 2% van de Vlaamse vrouwen die jaarlijks bevallen van een twee- of meerling. Deze dames benijden om dit 'schattige plaatje' is niet meteen op zijn plaats, want de statistieken zijn allesbehalve geruststellend. Marleen Temmerman: «Slechts weinig meerlingen zitten een zwangerschap' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>zwangerschap van 40 weken netjes uit. Al hoeft dat niet per se. Een tweelingzwangerschap kan in principe tot drie weken minder lang duren dan een eenlingzwangerschap. Toch haalt de helft van de meerlingen deze bevalling op 37 weken niét. Ter vergelijking: 95% van de eenlingzwangerschappen draait wél uit op een geboorte tussen 37 en 40 weken.»


foetus onder stress
«Eén op tien twee- of meerlingen komt zelfs extreem, dus levensgevaarlijk vroeg», zegt Temmerman. «Dat wil zeggen vóór de 27ste zwangerschapsweek. De problemen waar deze prematuurtjes onder gebukt gaan, zijn inmiddels meer dan bekend: ademhalings- en spijsverteringsproblemen, infectieziekten, bloedingen...»

«Een tweede belangrijk risico van een tweelingzwangerschap is de zogenaamde 'intra-uteriene groeiachterstand' die foetussen kunnen oplopen. Dat heeft alles te maken met een gebrekkige bloeddoorstroming van de moeder naar de kinderen in de baarmoeder. als die niet optimaal verloopt, komen de foetussen onder stress te staan en kan hun groei worden belemmerd.»

«Bij een identieke, dus eeneiige tweeling die één moederkoek moet delen, kan nog een bijkomende complicatie optreden: het twin-to-twin transfusiesyndroom (TTS). In het algemeen ruilen identieke tweelingen wat bloed tijdens de zwangerschap. Deze uitwisseling is gewoonlijk evenwichtig, zodat beide tweelingen als 'bloedgever' én 'ontvanger' handelen. Het TTS komt voor als één van de tweelingen altijd bloed aan de andere 'schenkt'. Het TTS komt echter niet voor bij niet-identieke tweelingen, waar elke foetus zijn eigen moederkoek heeft. Als je dan toch zwanger bent van een tweeling, kan je dus maar beter -net als Claire- van een twee-eiige, een zogenaamde 'onechte' tweeling zwanger zijn.»

Rust
«De belangrijkste voorzorgsmaatregel die je kan nemen, is rust», zegt Temmerman. «Zeker bij een meerlingenzwangerschap, maar ook bij een 'gewone' zwangerschap, raad ik aan om op tijd te stoppen met werken. Jammer genoeg en ondanks al onze middelen leven we in een 'zwangere-vrouwonvriendelijk' land. Het lijkt tegenwoordig wel een 'must' om zo lang mogelijk te blijven boeren en helaas vergeet men dat zo'n uithoudingsvermogen maar weinig vrouwen is gegeven.»

«Ook bevallen van een tweeling houdt een groter risico in, maar dat kan door een adequate begeleiding tegenwoordig toch fel gereduceerd worden. Mijn ervaring is: eens je aan de bevalling van een tweeling toe geraakt, ook al zijn de baby's pas tussen de 32 en 36 weken, dan is het grootste gevaar geweken. Ik ken Claires medische dossier niet en kan dus bezwaarlijk commentaar geven op haar situatie, maar als de ontwikkeling van de kindjes normaal is en zij erin slaagt haar tweeling nog een paar weken uit te dragen, dan ziet het er redelijk goed uit voor hen. De neonatale zorgen anno 2005 zijn uitmuntend.»
14 dec 2005
meer over
zie ook rubriek