Artsen eisen 38-urenweek

De dokters van het grootste artsensyndicaat Bvas willen vanaf volgend jaar de 38-urenweek invoeren. Buiten de gewone kantooruren mogen ze dan een supplement aanrekenen aan de patiënt. Voor de ziekenfondsen is dit uitgesloten.
Dokters hebben de reputatie om heel lange werkweken te kloppen van zestig of zeventig uur en op de meest mogelijke of onmogelijke uren klaar te staan voor hun patiënt. De breuk met een strikte 38-urenweek zou dus erg abrupt zijn, zelfs al proberen de jongere generaties van artsen naast hun beroepsleven toch nog een gezinsleven over te houden.

De bedoeling van de artsenvakbond bvas ligt dan ook elders. Ze willen het akkoord met de ziekenfondsen over vaste tarieven bij de dokter beperkt houden tot de kantooruren. Daarbuiten zou de dokter de vrijheid krijgen om een supplement aan te rekenen aan de patiënt. ,,als een dokter toch zestig uur per week blijft werken in plaats van 38, kan hij dat buiten het tarievenakkoord doen'', zegt artsenleider Marc Moens.

Breekpunt
De regeling stuit op zwaar verzet bij de ziekenfondsen. ,,Dit is voor ons een principieel probleem'', zegt CM-voorzitter Marc Justaert. ,,Hier gaan we niet op toegeven.''

Ook Ivan Vandermeeren van het socialistisch ziekenfonds noemt het voorstel een breekpunt. ,,Het is het volste recht van een zelfstandige om te streven naar een 38-urenweek met een behoorlijk loon. Maar met de methode om daarnaast te gaan werken met supplementen, kunnen we niet akkoord gaan'', zegt hij. ,,Dit past in het opbod tussen de artsenorganisaties in de aanloop naar de artsenverkiezingen van volgend jaar.''

als de artsen bij hun eis blijven, dreigen ze volgend jaar de 173 miljoen mis te lopen, die zijn uitgetrokken voor het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen. Met dat geld worden de artsenhonoraria geïndexeerd en stijgt de terugbetaling door het ziekenfonds, zodat de patiënt de prijsstijgingen amper merkt.

Niet alle artsen krijgen evenveel. De prijsstijgingen bij onder meer de radiotherapeut, de plastische chirurg, de oogarts en de anesthesist zouden minder sterk stijgen, omdat hun uitgaven de jongste vijf jaar al sterk zijn gestegen. Andere groepen die wat minder bedeeld zijn, krijgen dan een extraatje.

Daarnaast krijgen de artsen 2 euro extra voor het bijhouden van het medisch dossier en wordt er gewerkt aan een betere samenwerking tussen huisartsen en specialisten voor bepaalde complexe ziekten. De regering heeft al een aantal voorstellen ingediend om de huisartsen en sommige groepen specialisten te ,,herwaarderen''.

Volgende maandag vergaderen artsen en ziekenfondsen opnieuw. Waarschijnlijk wordt het een marathonvergadering ,,tot de finish''.
14 dec 2005
meer over
zie ook rubriek