AZ Sint-Lucas vernieuwt intensieve en spoeddienst

BRUGGE - Tien patiënten zijn van de oude afdeling intensieve zorgen (IZA) naar de nieuwe locatie overgebracht. Ook de spoedgevallendienst is volledig gerenoveerd. ,,Het gaat hier om de eerste realisaties van ons masterplan 2002-2010'', zegt Wilfried Vantyghem, de algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas.
,,De investering bedraagt 6,4 miljoen euro, waarvan 2,7 miljoen euro wordt gesubsidieerd. Vernieuwingen op andere afdelingen zullen nu zeer snel volgen.''

,,Na meer dan twintig jaar op de vijfde verdieping was de IZA aan vernieuwing toe'', zegt Sven De Vlam, hoofdverpleegkundige IZA . ,,Er ging heel wat voorbereiding aan vooraf. De nieuwbouw IZA is nu gelegen op niveau - 1, tussen het operatiekwartier en de spoedgevallendienst. Alle kritieke diensten sluiten nu nauw op elkaar aan. De nieuwe IZA bestaat uit tien kamers rond de centrale desk. Elke patiënt ligt afzonderlijk op een kamer, en dat was op de vorige locatie niet het geval.''

computer

De kamers zijn uitgerust met moderne technologie en airco. Op elke kamer is er ook een computer, wat het straks mogelijk zal maken om zowel het medische als verpleegkundige dossier ,,aan bed'' te informatiseren.

,,Het bestellen van materialen gebeurt met een scansysteem, wat flink wat tijdswinst en energiebesparing zal opleveren. Deze werkwijze is ook milieuvriendelijk, omdat er door efficiënt scannen en opbergen van materialen minder verpakkingsmaterialen nodig zijn'', zegt De Vlam.

De spoedgevallendienst werd eerder al gerenoveerd en omvat zeven behandelingsruimten - onder meer voor kritieke patiënten, reanimatie en patiënten met brandwonden of fracturen - en het nachtziekenhuis. In het nachtziekenhuis kunnen vier patiënten terecht die 's nachts zijn opgenomen en 's morgens na evaluatie opgenomen worden op een verpleegafdeling of ontslagen worden. Eén bed in het nachtziekenhuis is uitgerust voor een kritieke patiënt.

Chatbox

,,Vroeger was men al tevreden als de patiënt de afdeling intensieve zorgen levend kon verlaten, maar de afgelopen jaren is er een tendens om ook oog te hebben voor de levenskwaliteit van de patiënt nadat hij de IZA verlaten heeft'', zegt dokter Andreas Markovitz, het medisch diensthoofd intensieve en post-anesthesie zorgen, afdeling en diensten anesthesiologie en reanimatie.

,,Vandaar dat we met collega's overleggen over de meest aangewezen therapieën voor de levenskwaliteit van de patiënt na de IZA. Ook de huisartsen worden erbij betrokken, want op elke kamer hebben we ook een chatbox geïnstalleerd, waarbij de huisarts en de patiënt met elkaar kunnen communiceren. Dat project heeft wat vertraging opgelopen, maar straks behoort ook dat tot de mogelijkheden.''

,,Om de communicatie met de huisartsen te optimaliseren, plannen we op 4 februari 2006 ook het symposium Transmurale kritiete en urgente zorgverlening .
14 dec 2005
meer over
zie ook rubriek