In 2007 vaccin tegen baarmoederhalskanker

Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi Pasteur MSD heeft bij het European Medicines Agency een registratieaanvraag ingediend voor Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dat meldt het bedrijf maandag. Volgens Karel Verkoelen van Sanofi Pasteur MSD België, komt het vaccin in ons land in 2007 op de markt.
als de procedure de normale weg volgt, dan is het vaccin in 2007 beschikbaar, aldus Verkoelen. De minimale duur voor een registratie is immers een jaar. De Belgische overheid moet dan de prijsbepaling doen en beslissen of het vaccin terugbetaald wordt door de ziekteverzekering.

virus
Tachtig procent van de baarmoederhalskankers wordt veroorzaakt door een virus: het hpv of humaan papillomavirus. Dat wordt overgedragen bij seksueel contact en kan na verloop van jaren leiden tot de vorming van kanker. gardasil is ontwikkeld ombescherming te bieden tegen de vier belangrijkste types van het humaan papillomavirus.

Begin deze maand diende de producent ook al een registratieaanvraag in in de Verenigde Staten.

600 Belgische vrouwen per jaar
baarmoederhalskanker is in Europa de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij jonge vrouwen (15-44 jaar). Jaarlijks wordt de ziekte bij 33.500 vrouwen in Europa vastgesteld. In België valt de diagnose elk jaar voor 600 vrouwen. De helft van hen sterft aan de ziekte.
13 dec 2005
meer over
zie ook rubriek