Artsen stemmen in september

De kiesbrieven worden verstuurd begin september, op 3 oktober moeten de stemmen geteld zijn. In mei moeten de kandidatenlijsten binnen zijn. Dat vernam de Artsenkrant van de kabinetschef van de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS).
Normaal moesten die verkiezingen plaatshebben in mei of juni. De minister vervroegde ze eerst tot het vroege voorjaar. Het effect daarvan was dat de Vlaamse meerderheid in het parlement geen wetswijziging kon doordrukken waardoor een Vlaamse huisartsenvakbond aan de verkiezingen zou kunnen deelnemen. Nu verlaat Demotte de verkiezingen weer tot september. Er zou maar één vakbond aan het vereiste aantal leden gekomen zijn. De minister ontkent dat hij vakbonden wil uitsluiten.

Door dit uitstel kan het Syndicaat van de Vlaamse Huisartsen (svh) alsnog meedoen. Het richtte Domino op, een nieuwe vakbond die één Franstalige en één specialist als lid heeft. De enige eis zijn dan nog de vereiste 1.500 leden.

Artsenkrant meldt vandaag nog dat het asgb, de tweede traditionele artsenvakbond, een protocol heeft gesloten met de beroepsorganisatie van de Homeopaten. asgb-woordvoerster Rita Cuypers bevestigt dat via de Franstalige zusterorganisatie GBO een akkoord is gesloten met Unio Homopathica Belgica voor de verdediging van de beroepsbelangen van de huisartsen onder de leden ervan. De specialisten-homeopaten zetten hun samenwerking met de andere artsenvakbond bvas voort.

,,Het gaat om huisartsen die overwegend klassieke geneeskunde bedrijven en maar voor een beperkt percentage homeopathische. Hun beroepsorganisatie stelt overigens zeer hoge eisen. Wij nemen niet de verdediging van de homeopathie op, alleen de verdediging van hun beroepsbelangen. We hebben hen ook niet nodig om aan het vereiste aantal leden te raken'', zegt Cuypers.
13 dec 2005
meer over
zie ook rubriek