Jaarlijks meer dan 100.000 patiënten met een ziekenhuisbacterie

In Belgische ziekenhuizen lopen jaarlijks 7 procent of 107.500 patiënten een infectie op met een ziekenhuisbacterie. Dat kost de gezondheidszorg 117 miljoen euro. Per jaar sterven er 3.000 mensen aan. Dat zijn er zeker 500 te veel.
Ziekenhuisbacteriën zijn in België verantwoordelijk voor omgerekend 440.000 extra hospitalisatiedagen. Ze reageren op bepaalde antibiotica, en komen steeds meer voor omdat veel artsen te snel antibiotica voorschrijven. Volgens dr. Michiel Costers van de federale Belgische Antibioticacommissie (BABCOC) kan 20 procent van de infecties vermeden worden door een betere hygiëne. ,,Een besparing van 88.000 hospitalisatiedagen en meer dan 23 miljoen euro'', zegt Costers. ,,Het aantal sterfgevallen vermindert dan met 500 tot 600.''

De cijfers staan in de beleidsnota ziekenhuishygiëne van de BABCOC en worden discussiestof op het symposium over handhygiëne in ziekenhuizen, dat morgen plaatsvindt. Het grote probleem in België is het ontbreken van precieze cijfers over de ware omvang van het fenomeen. De cijfers van de BABCOC zijn bijeengeharkt uit fragmentaire statistische data van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, en uit gegevens in de literatuur.

Voor juiste cijfers moeten de ziekenhuizen meewerken, en daar knelt het schoentje. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) denkt daarvoor aan ziekenhuiskwaliteitsindicatoren. Een van die indicatoren zal het aantal infecties met de ziekenhuisbacterie zijn. De ziekenhuizen die de kwaliteitsnormen niet halen, kunnen gestraft worden. Wie resultaten boekt, wordt beloond.
08 dec 2005
meer over
zie ook rubriek