Euthanasiewet is inconsequent

Feministe Lily Boeykens, de gewezen voorzitter van de Vrouwenraad die eind november overleed, leed aan de ziekte van Alzheimer. Zij verborg niet dat ze daarom bewust uit het leven zou stappen door euthanasie voor de ziekte haar echt aftakelde (DS 24 november). In het tijdschrift De Huisarts pleit Wim Distelmans, de voorzitter van de federale Commissie Euthanasie, op basis van dit voorval voor een wetswijziging.
,,Mensen die om euthanasie verzoeken, moeten wilsbekwaam zijn. Het kan dus alleen in het beginstadium van de ziekte van alzheimer wanneer er enkel concentratiestoornissen zijn", zegt Distelmans. ,,als mevrouw Boeykens een voorafgaande wilsverklaring had geschreven waarin ze te kennen gaf dat ze geëuthanaseerd wilde worden op het moment dat ze niet meer wilsbekwaam was, dan was euthanasie niet mogelijk geweest. Zo'n voorafgaande wilsverklaring is alleen toegelaten bij een onomkeerbaar coma. Dat is toch absurd? Het zou ook moeten kunnen bij alzheimer en andere ziektes die hersenfuncties aantasten."

Bij een Alzheimer-diagnose moet je als het ware preventief om euthanasie verzoeken om de fase waarin je niet meer over voldoende zelfbewustzijn beschikt, voor te zijn. Distelmans: ,,Indien de wet uitgebreid wordt, zouden vele Alzheimer-patiënten of mensen met andere aandoeningen met aangetaste hersenfuncties misschien vaak wél langer willen leven."

Senator Jeannine Leduc (VLD) diende vorig jaar een voorstel in dat de euthanasiewet in die zin uitbreidde. ,,Maar tot op heden is daar jammer genoeg niets mee aangevangen'', zegt Distelmans.
08 dec 2005
meer over
zie ook rubriek