December is dodelijkste maand voor hartaanvallen

Volgens een Amerikaanse studie is december de dodelijkste maand voor hartaanvallen. De vorsers weten niet precies hoe dat komt, maar het zou te maken kunnen hebben met de stress van de komende eindejaarsfeesten of met het feit dat heel wat geneesheren in deze periode met vakantie zijn. De Leuvense professor Frans Van de Werf acht dit laatste een mogelijke factor, plus het feit dat in het noordelijke halfrond de winter fel toeslaat in de maand december, wat erge longproblemen kan veroorzaken.
Prof. Van De Werf, diensthoofd cardiologie van het UZ Gasthuisberg: "als er te veel geneesheren tegelijk met vakantie zijn, is het mogelijk dat de medische service niet meer optimaal is. Wat ook kan meespelen is het effect van felle winterkoude. Hartinfarcten kunnen gepaard gaan met hartfalen, een slechte pompfunctie dus, en met een stuwing in longen en bloedvaten, die tot zware longinfecties kan leiden, wat een verhoogde mortaliteit tot gevolg heeft."

Volgens de studie van de Amerikaanse Duke University sterft 22 procent van de patiënten die met een hartaanval in het ziekenhuis worden opgenomen in de maand december. In de andere maanden is dat maar met 20 procent van de patiënten het geval. De studie volgde 128.000 patiënten van 65 jaar en ouder, gehospitaliseerd tussen januari 1994 en februari 1996. In de maand december wordt het grootste aantal genoteerd van patiënten die 30 dagen na hun opname overlijden.

Verschil in behandeling was er niet. De studie ziet geen enkel verband met de 'kalender' en komt tot de conclusie dat eender wanneer de overlevingskansen stijgen naarmate er vlugger medische hulp wordt geboden.

Om een hartaanval te vermijden, raden de vorsers aan, het roken zoveel mogelijk te vermijden (actief én passief), hoge bloeddruk in het oog houden, bij het eten opletten voor verzadigde vetzuren en cholesterol, gewichtstoename binnen de perken houden, regelmatig een medische check-up laten uitvoeren en de bloedsuikerspiegel in het oog houden als er een risico voor diabetes aanwezig is.
06 dec 2005
meer over
zie ook rubriek