Minder antibiotica kan ziekenhuisbacterie stoppen

In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper zijn in oktober vier patiënten besmet geraakt met de ziekenhuisbacterie clostridium difficile . Ze kregen diarree, krampen en koorts. Deze bacterie veroorzaakt een vergiftiging omdat ze reageert op bepaalde antibiotica. Door de patiënten te isoleren, kon voorkomen worden dat de bacterie zich verspreidde. Na het stopzetten van hun antibioticakuur konden ze snel herstellen.
De bacterie werd recentelijk ook vastgesteld in enkele Waalse ziekenhuizen. In mei dook ze op in het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt.

Bacteriën die resistent zijn aan antibiotica, vormen een groot probleem in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat het voorkomen van de beruchte multiresistente stafylococcus aureus (mrsa) tussen 1998 en 2002 is toegenomen van 15 naar bijna 26 procent.

Dat artsen te snel naar antibiotica grijpen, ook als dat niet nodig is, is de hoofdreden van de toename.

De federale overheid heeft twee campagnes lopen om de opmars een halt toe te roepen. Allereerst is er de campagne om dokters aan te sporen minder kwistig antibiotica, en dan zeker die met een breed spectrum, voor te schrijven. Het effect is voelbaar: het antibioticagebruik is met 24 procent teruggevallen sinds 1999. Vandaag kondigt de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, een volgende stap in de campagne aan.

Een tweede campagne stimuleert in de ziekenhuizen de handhygiëne. Als artsen en verpleegkundigen tussen de behandeling van twee patiënten in de handen wassen en ontsmetten, verkleint de kans op besmetting aanzienlijk. Negen op de tien ziekenhuizen deden mee en het aantal ontsmettende handelingen is er met een vijfde toegenomen. De campagne sluit donderdag af met een symposium en ze krijgt zeker een vervolg.

Dan doet België nog mee met het European Antimicrobial Resistance Surveillance System (Earss), een project dat informatie over de verspreiding van de bacteriën in Europa verzamelt. Binnen Earss komt er een informatienetwerk via het internet en ons land zal daarvan de voortrekker zijn. De testfase heeft in het voorjaar van 2006 plaats. Via het systeem kunnen instellingen hun ervaringen delen met andere instellingen in binnen- en buitenland.
Interessante links:
05 dec 2005
meer over
zie ook rubriek