Preventief onderzoek naar risico's hartinfarct in UZA Antwerpen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is het enige ziekenhuis in België dat geavanceerde apparatuur exclusief aanwendt om preventief slagaderverkalking, oorzaak van hartinfarcten, op te sporen. Het toestel, een zogenaamde CT-scan, brengt zaken aan het licht die met de klassieke tests over het hoofd zouden worden gezien. Het laat ook voor bijna 100 pct toe om iemand als hartpatiënt uit te sluiten.
X-stralen
Het uza gebruikt daarvoor sinds augustus een nieuwe versie van een Cardiale scan' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ct-scan, een complex X-stralentoestel, waarbij de patiënt in het toestel wordt geschoven en via röntgenstralen wordt doorgelicht. Andere ziekenhuizen hebben dergelijke toestellen ook, maar het uza gebruikt één van die toestellen louter voor preventief hartinfarctonderzoek.

De scan die in Antwerpen wordt gebruikt, verdeelt het lichaam van de patiënt virtueel in 64 schijfjes aan de hand van evenveel detectoren. Het toestel laat toe een bewegend orgaan als het hart te onderzoeken. Via speciale software kan alleen het hart en de kroonslagader op het computerbeeld driedimensioneel uitgelicht worden. Op die manier kan de graad van verkalking van de kroonslagader, oorzaak van hartziekten, in beeld gebracht worden. De beelden zijn zodanig scherp dat verder onderzoek overbodig is.

Voordeel
De techniek heeft het voordeel dat de patiënt geen zogenaamd invasief onderzoek moet ondergaan via de klassieke coronografie. Daarbij wordt een catheter vanuit de liesslagader door het lichaam tot aan de kroonslagader gebracht. Die methode houdt bepaalde risico's in en vergt de ziekenhuisopname, met overnachting, van de patiënt, aldus het UZA.

Het ziekenhuis heeft over een periode van twee jaar al meer dan 1.000 patiënten met een ct-scanner onderzocht. Het nieuwste type wordt sinds medio augustus gebruikt en behandelde al een 330-tal patiënten. Het ziekenhuis bekostigde het zelf via leasing voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Het kocht nog een tweede CT-scan voor eenzelfde bedrag. "Dat is veel geld, maar preventief werken is op termijn kostenbesparend", aldus Vrints.
02 dec 2005
meer over
zie ook rubriek