Pas op dit is een struikelblok

Deze week startte in Vlaanderen de week voor personen met een handicap. Een campagne die een volledig jaar duurt. Daarom lanceert de Vlaamse Federatie voor personen met een handicap (VFG) haar actie www.voetpad.be rond veilige en toegankelijke voetpaden. Jan Jacobs is VFG-coördinator voor provincie Antwerpen.
Losliggende tegels, rondslingerende fietsen en vuilniszakken, geen hellende vlakken voor personen met een handicap enz. Redenen genoeg om actie te voeren, vonden ze bij VGF. Hun actie www.voetpad.be bestaat uit verschillende actiepunten.

Jan Jacobs, VFG-coördinator voor provincie Antwerpen geeft uitleg. ,,We hebben signalisatiekaartjes met daarop Pas op dit is een struikelblok . Die kaartjes kan men aan een rondslingerende fiets hangen om zo eigenaars vriendelijk aan te moedigen beter rekening te houden met personen met een handicap."

,,VFG wil dat voortaan alle voetpaden op een toegankelijke manier worden aangelegd. De gemeenten zijn niet verplicht om ,,toegankelijkheid" op te nemen als basiscriterium. Via onze petitie willen we zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen om hierin verandering te brengen."

De Vlaamse Federatie voor personen met een handicap vragen ook meer toezicht op de naleving van de regels met betrekking tot de vrije doorgang. ,,Volgens een besluit van de Vlaamse Regering uit 1997 moet die doorgang 1,5 meter bedragen in een straat breder dan twee meter. Een straat tussen de 1,5 en 2 meter breed, moet een vrije doorgang hebben tussen de 1 en 1,50 meter."

Melden op website
,,Ten slotte staan er meldingsfiches op de website. Mensen kunnen foto's opsturen (al dan niet digitaal) van te hoge, te smalle enz. voetpaden. Die foto's worden op de website geplaatst en maandelijks kiezen we daar een winnaar uit. We bezorgen de fiches aan de bevoegde overheden en volgen het verdere verloop op."

,,Ook in Mechelen kan het beter. De Grote Markt en andere straten zijn sinds hun heraanleg heel moeilijk toegankelijk voor mensen met rolstoel, kinderwagens enz. In Barcelona hebben ze er iets op gevonden. Daar voorziet men een aparte strook van 1,5 meter breed in asfalt, die dienst doet als apart pad", zegt nog Jacobs.
02 dec 2005
meer over
zie ook rubriek