Artsen Zonder Grenzen vraagt aangepaste aidsremmers voor kinderen

Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept de farmaceutische bedrijven op om kindvriendelijke aidsremmende geneesmiddelen te maken. Vooral in de derdewereldlanden is de nood aan dit soort geneesmiddelen hoog, meldt de organisatie maandag.

Negen op de tien kinderen met aids of hiv, het virus dat aids veroorzaakt, wonen in Afrika. De helft sterft voor zijn tweede verjaardag. In arme landen zijn de bestaande testen om het virus bij kinderen op te sporen onbetaalbaar. De beschikbare routinetesten zijn niet bruikbaar bij baby's jonger dan achttien maanden omdat hun bloed nog antilichamen van de moeder bevat en de test de antilichamen niet uit elkaar kan houden.
geneesmiddelen zijn onpraktisch
Volgens azg zijn de weinige geneesmiddelen tegen aids voor kinderen onpraktisch in gebruik. Kinderen met hiv of aids moeten vaak drie verschillende hoeveelheden nemen van drie verschillende siropen. Sommige geneesmiddelen moeten bovendien in de koelkast bewaard worden of met proper water ingenomen worden, twee zaken die in arme gebieden vaak onmogelijk zijn.

In Kenia geeft azg aidsremmers aan bijna 800 kinderen met hiv of aids. De resultaten zijn bemoedigend, maar door het gebrek aan pillen die alle nodige geneesmiddelen in een tablet verenigen en die aangepast zijn aan kinderen, zien de medische staf en hulpverleners zich vaak verplicht de combinatiepillen voor volwassenen in stukjes te breken. Dit is niet alleen weinig doeltreffend. Een te kleine dosis kan er ook toe leiden dat het virus resistent wordt tegen de behandeling, terwijl een overdosis giftig kan zijn voor de jonge patiëntjes.

17.000 kinderen in Kenia alleen
In Kenia alleen al hebben 17.000 kinderen op dit moment aangepaste aidsremmers nodig, zegt AZG. De organisatie dringt er bij de geneesmiddelenproducenten op aan kindvriendelijke pillen te maken en het onderzoek naar en de ontwikkeling van testen die het aidsvirus bij baby's kunnen opsporen op te drijven. "Veel meer jonge kinderen zouden een relatief normaal leven kunnen leiden met de juiste testen en geneesmiddelen, maar miljoenen kinderen wachten nog steeds", zegt Rachel Thomas, medisch coördinator van het AZG-project in het Keniaanse Kibera.

AZG levert op dit ogenblik aidsremmende behandelingen an meer dan 57.000 mensen met hiv/aids in 29 landen.
29 nov 2005
meer over
zie ook rubriek