Er komen meer centra voor kankerbestraling

In de radiotherapie gaat het om indrukwekkende installaties: de bestraling van kankerpatiënten met RX-stralen of met radioactieve stralen moet gebeuren in bunkers met muren van 2 meter dik. De apparatuur ervoor kost, alles erop en eraan, al gauw 10 miljoen euro, zeggen technici.
Minister Rudy Demotte (PS) pareert de kritiek op zijn plan met het argument dat dit niets kost aan de ziekteverzekering. ,,Hij geeft enkel de toelating aan ziekenhuizen bijkomende centra op te richten als ze genoeg patiënten hebben om hun apparatuur te ontdubbelen. als zij de extra apparaten die ze zelf moeten betalen, in een ander ziekenhuis plaatsen om het voor patiënten makkelijker te maken, is dat oké'', zegt woordvoerder Karim Ibourki.

De ziekenhuisfysici, daartoe speciaal opgeleide wetenschappers of ingenieurs, zijn kritisch over die beslissing. Met 25 centra zijn we al wereldrecordhouder voor deze apparatuur. Het gevaar is dat centra die weinig patiënten behandelen, te weinig ervaring hebben met de bestraling van zeldzame kankers. Dat kan gevaarlijk zijn voor de patiënten.

Het risico op overconsumptie van bestralingen is beperkt, maar rond die bestralingseenheden zit een hoop randapparatuur waarvan het gebruik wel kan opgedreven worden. Er is bovendien volgens hen geen geschoold personeel om die bijkomende centra te bemannen. De huidige centra hebben het al moeilijk om personeel te vinden.
23 nov 2005
meer over
zie ook rubriek