Erectieproblemen logisch gevolg van operatie prostaatkanker

Van alle mannen die in een vroeg stadium zijn geopereerd aan prostaatkanker, heeft 88 procent na vijf jaar erectieproblemen. Bij mannen die zijn bestraald is dat 64 procent. Dit blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een op de drie mannen (31 procent) heeft vijf jaar na de operatie moeite met plassen. Over het algemeen zijn de onderzochte mannen goed te spreken over de kwaliteit van leven, concludeert I. Korfage in haar proefschrift.
Meest voorkomende kanker
De ziekte is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in westerse landen. als prostaatkanker in een pril stadium wordt ontdekt, is die vaak goed te behandelen via een operatie of bestraling. De kans dat de patiënt na vijf jaar nog leeft, is dan meer dan 90 procent. Plasklachten, darmklachten en erectieproblemen zijn de meest voorkomende bijverschijnselen. Korfage brengt met haar onderzoek voor het eerst in kaart wat de gevolgen op lange termijn zijn van behandeling van de ziekte.

In september werd tijdens het wereldcongres voor endo-urologen in Amsterdam bekendgemaakt dat het over twee jaar een stuk gemakkelijker zal zijn om een tumor in een prostaat terug te vinden. "Nu zijn er vaak twaalf prikjes met een heel fijne naald nodig om het gezwel op te sporen. Dat aantal zou met een derde kunnen worden teruggebracht", aldus professor J. de la Rosette van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
23 nov 2005
meer over
zie ook rubriek