Belangengroep van pharmaceutische sector stevent af op schisma

De algemene vereniging van geneesmiddelenproducenten pharma.be staat op barsten. De drie grootste spelers -Janssen Pharmaceutica, GSK en UCB die allemaal een belangrijke vestiging in België hebben- vinden dat hun belangen slecht verdedigd worden door de machtige lobby-organisatie. Een definitieve breuk binnen de lobbygroep lijkt nu onvermijdelijk, zo vernam De Morgen uit verschillende bronnen. Pharma.be-baas Leo Neels krijgt de facto het mes op de keel gezet: ofwel gaat pharma.be verder maar dan met volledig herschikte interne machtsverhoudingen, ofwel stappen de drie op met in hun zog mogelijk enkele kleinere bedrijven.
Het belangrijkste verwijt van Janssen Pharmaceutica, GSK en UCB is dat Pharma.be nadrukkelijk kiest voor de multinationale farmabedrijven terwijl die in ons land nauwelijks economisch actief zijn én zwaar wegen op de ziekteverzekering. De grote drie daarentegen zijn goed voor 90 procent van de investeringen in de pharmaceutische sector. Tegelijkertijd nemen ze slechts een hap van minder dan 20 procent uit het geneesmiddelenbudget van de ziekteverzekering.
Dat de interne machtsstrijd zijn hoogtepunt nadert, werd verpersoonlijkt door het onverwachte ontslag van de tweede man binnen pharma.be, Luc Vermeesch van UCB. Eerder deze week veegde premier Verhofstadt pharma.be voorzitter Leo Neels al in publiek de mantel uit, wat betekent dat de opstandige groep nu ook openlijk politieke steun krijgt.
De spreekwoordelijke druppel waren de uitlatingen van Neels in de ‘zaak Pfizer’. Een geplande investering door Pfizer in Puurs ging niet door en dat werd door Leo Neels rechtstreeks gekoppeld aan de recente besparingsmaatregelen in de ziekteverzekering Dat statement werd rechtstreeks ingefluisterd vanuit de hoofdzetel van de machtige multinational Pfizer. Zo nam Leo Neels een standpunt in dat volledig haaks staat op de belangen van Janssen Pharmaceutica, UCB en GSK. Die hebben alle baat bij een aantal recente regeringsmaatregelen die onderzoek en ontwikkeling financieel interessanter maken. Tegelijk worden de bedrijven relatief veel minder getroffen door taksen op de verkoop van hun geneesmiddelen. Dit in tegenstelling tot veel andere multinationale bedrijven die in België nagenoeg uitsluitend marketingpraktijken ontvouwen, amper bijdragen tot de economie en hun winst in belangrijke mate te danken hebben aan de ziekteverzekering. Die redenering, weliswaar minder scherp geformuleerd, schreven Janssen Pharmaceutica, UCB en GSK ook neer in een brief aan premier Verhofstadt, de dag na de reactie van directeur Leo Neels op de zaak-Pfizer. Het was overigens al de tweede keer dat de grote drie een onafhankelijke koers voeren en hun eigen beleid ontwikkelden, los van pharma.be. Opmerkelijk, ook al omdat het lidmaatschap van pharma.be een fikse duit kost.
Concreet knelpunt is de relatieve zwakte van de drie majors in het bestuur van pharma.be. Daar bezetten ze slechts een kleine minderheid van de zetels zodat hun stem amper weegt. Donderdagavond vergaderde het bestuur van pharma.be over de heikele kwestie, voorlopig nog zonder directe gevolgen, maar alles wijst uit dat de drie majors pharma.be straks voor het blok zullen stellen . Breken ze met pharma.be dan verliest de organisatie een belangrijk deel van haar lobbykracht. Het ‘economisch’ argument zou met de drie majors uit pharma.be grotendeels verdwijnen. Daar staat tegenover dat grote spelers zoals Pfizer en AstraZeneca geen macht willen inboeten. Voorlopig lijken die laatsten de machtsstrijd te winnen. Dat mag blijken uit het ontslag van voorzitter Luc Vermeesch van UCB. Het bestuur van pharma.be stemde intussen Jean-Christophe Tellier, topman van Novartis tot voorzitter, maar die beslissing werd vooral in alle luwte genomen. Luc Vermeesch was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
19 nov 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek